Στον εμβολιασμό παιδιών 12 ετών και άνω, κατά της Covid-19, προσβλέπει η Γερμανία. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση περίπου 20 εκ. άτομα από τα 83 εκ. κατοίκους της Γερμανίας. Ως τα τέλη Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί τα 2/3 του πληθυσμού, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

Όπως όμως διευκρίνισε ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του κρατικού λοιμωξιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στις μεγάλες ηλικίες δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι. Στους υπερήλικες άνω των 80 έχουν εμβολιαστεί τα 2/3 και στην κατηγορία των 70-79 ετών μόνο το 1/3. Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των μικρών ηλικιών ο Γενς Σπαν εξέφρασε την προσδοκία ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα δώσει το καλοκαίρι πράσινο φως στο εμβόλιο της BioNTech/Pfizer για παιδιά άνω των 12 ετών, έτσι ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν με την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Προς το παρόν το συγκεκριμένο εμβόλιο επιτρέπεται για παιδιά άνω των 16 ετών.

Επιφυλακτικά εκφράστηκε ο Υπουργός Υγείας αναφορικά με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Παραδέχθηκε μεν ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι λιγότερο σοβαρή στα παιδιά, ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, επικαλέστηκε έρευνες που έχουν διαπιστώσει πως και παιδιά πάσχουν μετά την ανάρρωση από μακροπρόθεσμα συμπτώματα, για παράδειγμα αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολίες συγκέντρωσης της προσοχής, κόπωση.

Παγκοσμίως αύξηση των κρουσμάτων κατά 24%

Επιφυλακτικά εκφράστηκε ο Υπουργός Υγείας αναφορικά με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ναι μεν η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών συνιστά προϋπόθεση για τη χαλάρωση των περιορισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ινδία. Το παράδειγμα της Ινδίας αλλά και της Βραζιλίας δείχνουν το τι μπορεί να προκύψει όταν η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με αποφασιστικό τρόπο. Ο κ. Σπαν ανακοίνωσε, ότι η Γερμανία θα στείλει βοήθεια στην Ινδία ύψους 50 εκ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 120 αναπνευστικά μηχανήματα για τις εντατικές.

Παίρνοντας ως αφορμή την κατάσταση στην Ινδία ο Λόταρ Βίλερ επεσήμανε ότι σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε εντός μίας εβδομάδας κατά 24%. Η πανδημία δεν πρόκειται να τεθεί υπό έλεγχο αν δεν εμβολιαστούν και οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες, τόνισε. Όπως ενδεικτικά δήλωσε: «Δεν είμαστε ασφαλείς, αν δεν είναι όλοι ασφαλείς.»


Με πληροφορίες από Deutsche Welle