Με σκληρή γλώσσα κατά των ΗΠΑ μίλησε ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

«Στο ένδοξο παρελθόν του τουρκικού έθνους δεν υπάρχει ούτε γενοκτονία ούτε σφαγή. Η ιστορία μας είναι πεντακάθαρη και δεν οφείλουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν» σχολίασε ο κ. Μπαχτσελί ο οποίος υποστήριξε ότι η δήλωση του Μπάιντεν για γενοκτονία δεν έχει καμία νομική εγκυρότητα και ταυτόχρονα αποτελεί πολιτική ανοησία και ανηθικότητα.

«Ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι μας από μία χώρα που ήταν σύμμαχος. Η σκανδαλώδης και στρεβλή δήλωση του Μπάιντεν επισείει τον κίνδυνο οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ να γλιστρήσουν σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο. Με μία τέτοια νοοτροπία που προσπαθεί να ρίξει σκιά γενοκτονίας σε μια χώρα, με την οποία έχει δημιουργήσει σχέσεις φιλίας και στρατηγικούς δεσμούς, είναι σίγουρο ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν» υποστήριξε.

Ο Μπαχτσελί κατηγόρησε ακόμη τις ΗΠΑ ότι η μετάλλαξη της ιστορίας σε εργαλείο κατάχρησης από τους πολιτικούς όχι μόνο θα εμβαθύνει το χάσμα μεταξύ πολιτισμών και εθνών, αλλά θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για μια πόλωση ανάμεσα στις γενιές. 

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε «την πολιτικοποίηση από τρίτους» της συζήτησης γύρω από αυτήν την περίοδο της Ιστορίας.