Οι νέοι κανόνες κατά του Covid 19 τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα. Θα επηρεαστούν πόλεις και περιοχές με αυξημένα ποσοστά μολύνσεων. Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ., το κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων.

Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες;

Σε περιοχές που υπερβαίνουν το εβδομαδιαίο ποσοστό των 100 νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους για τρεις συνεχόμενες ημέρες, τότε οι τοπικές αρχές θα πρέπει:

  • Να περιορίσουν τις προσωπικές επαφές. Θα επιτρέπεται σε μέλη ενός νοικοκυριού να συναντηθούν μόνο με ένα άλλο άτομο, χωρίς να υπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν σε συναντήσεις συζύγων και συντρόφων ή στην άσκηση δικαιωμάτων επιμέλειας.
  • Να εφαρμόσουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ. με εξαιρέσεις το περπάτημα και το τζόκινγκ που θα επιτρέπονται εως τα μεσάνυχτα. Άλλες εξαιρέσεις θα μπορούσαν να γίνουν για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επαγγελματική πρακτική, νοσηλευτική και φροντίδα, φροντίδα ζώων ή άλλους σημαντικούς λόγους.
  • Να βεβαιώσουν ότι τα καταστήματα ένδυσης/υπόδησης επιτρέπουν στους πελάτες την είσοδο μόνο με αρνητικό τεστ COVID-19 και ραντεβού. Εάν το ποσοστό επίπτωσης υπερβαίνει τα 150, οι πελάτες μπορούν να παραλάβουν μόνο παραγγελίες αγαθών (γνωστές και ως κλικ & παραλαβή). 
  • Να κλείσουν τα σχολεία εάν το ποσοστό επίπτωσης υπερβαίνει τα 165. Είναι πιθανές οι εξαιρέσεις που αφορούν τις τάξεις αποφοίτων και ειδικών σχολείων. Σε ποσοστά από 100 έως 165, θα απαιτούνται εναλλακτικές ημέρες διδασκαλίας και παρακολούθησης.
  • Να περιορίσουν τους παρευρισκόμενους σε κηδείες σε 30.

Άλλοι κανονισμοί περιλαμβάνουν:

Αναψυχή: Πρέπει να κλείσουν εγκαταστάσεις όπως πισίνες, σάουνες, κλαμπ, οίκοι ανοχής, κέντρα ευεξίας, σολάριουμ, γυμναστήρια, εκδρομές ή εσωτερικές παιδικές χαρές.

Πολιτισμός και ζωολογικοί κήποι: Θέατρα, όπερες, αίθουσες συναυλιών, σκηνές, μουσικά κλαμπ, κινηματογράφοι, μουσεία, εκθέσεις και μνημεία πρέπει να κλείσουν και απαγορεύονται επίσης σχετικές εκδηλώσεις. Οι εξωτερικοί χώροι ζωολογικών κήπων και βοτανικών κήπων μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί στους επισκέπτες με τρέχον αρνητικό τεστ.

Καταστήματα που μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά: Λιανοπωλητές τροφίμων, καταστήματα ποτών, καταστήματα υγιεινής διατροφής, καταστήματα παιδικών ειδών, φαρμακεία, οπτικοί, βενζινάδικα, πρακτορεία εφημερίδων, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, είδη κατοικίδιων ζώων και καταστήματα ζωοτροφών, θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από το κλείσιμο ή τους αυστηρούς περιορισμούς.

Σπορ: Επιτρέπονται μόνο αθλήματα χωρίς επαφή, τα οποία μπορούν να εξασκηθούν μόνα τους, σε ζευγάρια ή μεταξύ μελών του ιδίου νοικοκυριού. Υπάρχουν εξαιρέσεις για επαγγελματίες αθλητές. Για παιδιά έως 14 ετών, ο αθλητισμός σε ομάδες πρέπει να συνεχίσει να είναι δυνατός.

Γαστρονομία: Τα εστιατόρια και οι καφετέριες πρέπει να παραμείνουν κλειστά, με εξαιρέσεις τους χώρους εστίασης σε κέντρα αποκατάστασης ή γηροκομεία, για τους αστέγους ή τους οδηγούς φορτηγών μεγάλων αποστάσεων και παρόμοιες περιστάσεις. Η παραλαβή φαγητού και ποτών σε πακέτο παραμένει επιτρεπτή, όπως και η παράδοση.

Κομμωτήρια – Υπηρεσίες Καλλωπισμού: Απαγορεύονται οι υπηρεσίες που περιλαμβάνουν φυσική επαφή με τον πελάτη. Ωστόσο, οι υπηρεσίες ιατρικής, θεραπευτικής, νοσηλευτικής και κομμωτηρίου εξαιρούνται, συνήθως με αρνητικό τεστ και μάσκα FFP2. 

Δημόσιες συγκοινωνίες: Οι επιβάτες και το προσωπικό σε λεωφορεία, τρένα και ταξί πρέπει να φορούν μάσκα FFP2. Εάν είναι δυνατόν, μόνο το ήμισυ του κανονικού αριθμού επιβατών πρέπει να ταξιδεύει.

Τουρισμός : Απαγορεύεται η ενοικίαση τουριστικών καταλυμάτων.

Χώρος εργασίας: Οι επιχειρήσεις πρέπει να παρέχουν στους υπαλλήλους δύο δοκιμές την εβδομάδα. Εάν είναι δυνατόν, οι εργοδότες πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι και οι εργαζόμενοι συνήθως πρέπει να αποδέχονται αυτήν την προσφορά.

Πρόστιμα: Οι παραβιάσεις συνήθως οδηγούν σε πρόστιμα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, αυτό θα μπορούσε να είναι 25.000 € (30.000 $), αλλά τα περισσότερα πρόστιμα αναμένεται να είναι μεταξύ 100 και 500 ευρώ.

Πού θα εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες;

Μεγάλα τμήματα της Γερμανίας ξεπερνούν ήδη το όριο, συμπεριλαμβανομένων πολλών αγροτικών κοινοτήτων και μεγάλων πόλεων όπως το Βερολίνο, η Κολωνία, η Φρανκφούρτη και το Μόναχο.

Η κατάσταση κάθε περιοχής μπορεί να παρακολουθείται στον πίνακα ελέγχου από το Robert Koch Institute (RKI) για μολυσματικές ασθένειες .

Οι αυστηρότεροι κανόνες θα ισχύουν έως ότου η επίπτωση των επτά ημερών πέσει κάτω από το 100 για πέντε συνεχόμενες ημέρες. Ο νόμος θα ισχύει έως τις 30 Ιουνίου, με περαιτέρω αλλαγές που απαιτούν κοινοβουλευτική έγκριση.