Η συνταγματολόγος Άννα Καταρίνα Μάνγκολντ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Φλένσμπουργκ, σε νομικό υπόμνημα που συνέταξε για τη «Γερμανική Εταιρία για τις Ελευθερίες του Ατόμου» (GFF) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει τουλάχιστον επτά θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη.

Ηδιατύπωση του συγκεκριμένου νόμου κρίνεται «υπερβολικά αόριστη». Επιπλέον, η συνταγματολόγος στηλιτεύει τη γενικότερη νοοτροπία απαγόρευσης των τελευταίων μηνών, υπενθυμίζοντας ότι «το κράτος έχει υποχρέωση να δικαιολογεί την επέμβαση στα δικαιώματα του πολίτη, ενώ ο πολίτης δεν έχει υποχρέωση να δικαιολογεί την άσκηση των δικαιωμάτων του».

Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων οι διατάξεις περί απαγόρευσης κυκλοφορίας προβλέπουν πλέον αρκετές εξαιρέσεις, οι οποίες όμως δεν είναι πάντα εύκολο να ελεγχθούν. Για παράδειγμα, ένας μοναχικός δρομέας που βγαίνει για τρέξιμο μετά τις δέκα το βράδυ εξαιρείται από την απαγόρευση, ενώ δύο δρομείς που βγαίνουν μαζί για τρέξιμο πληρώνουν πρόστιμο. Το απλό περπάτημα επίσης επιτρέπεται μετά τις δέκα και μέχρι το αργότερο τα μεσάνυχτα, αλλά όπως επισημαίνει η συνταγματολόγος Άννα Καταρίνα Μάνγκολντ, παραμένει άγνωστο «αν η αστυνομία δέχεται την εξήγηση της ατομικής άσκησης που επιτρέπεται ή θεωρεί ότι επιστρέφω από μία συνάθροιση που απαγορεύεται». Ήδη το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της νέας νομοθεσίας. Προσφυγή ετοιμάζει και το μικρότερο συντηρητικό κόμμα των «Ελεύθερων Ψηφοφόρων» (Freie Wähler), εταίρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην τοπική κυκβέρνηση της Βαυαρίας.

Ο λόγος στα δικαστήρια

Μέχρι στιγμής το έσχατο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας επιβάλλεται με ευθύνη της δημοτικής ή περιφερειακής αρχής, όταν πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων .Παράδειγμα: Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, έχουν ήδη επιβάλλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας η Κολωνία, το Λεβερκούζεν, το Βούπερταλ και άλλες εννέα μεγάλες πόλεις. Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Υγείας του κρατιδίου Καρλ Γιόζεφ Λάουμαν έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος με την απαγόρευση, γιατί «είναι πολύ δύσκολο να σταθεί στα δικαστήρια». Ήδη κάποιοι πολίτες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και σύντομα αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στο συγκεκριμένο κρατίδιο.