Αιτιολογώντας τη στάση τους να ψηφίσουν λευκό, οι Πράσινοι υποστήριξαν ότι θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για να καταπολεμηθεί η πανδημία.

Ηκυβέρνηση αντιδρά «αργά» και τα μέτρα είναι «ατελέσφορα». Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν για διαφορετικούς επιμέρους λόγους το νομοσχέδιο. Η Αριστερά επέκρινε ότι οι περιορισμοί για τα σχολεία είναι αυστηρότεροι απ’ ότι για τις επιχειρήσεις. Οι δε Φιλελεύθεροι εκτίμησαν ότι οι περιορισμοί δεν συνάδουν με τα δικαιώματα και τις ελευθέριες του ατόμου που προβλέπονται από το σύνταγμα. Και το εθνικιστικό AfD κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να βάλει σε καραντίνα το μισό λαό».

Διαδήλωση κατά των περιορισμών

Kατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο, στις 21 Απριλίου 2021. Το γερμανικό κοινοβούλιο αποφάσισε την αλλαγή του νόμου περί προστασίας κατά των λοιμώξεων. PHOTO: EPA/FILIP SINGER

Και ενώ συνεδρίαζε η βουλή περισσότερα από 8.000 άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά της αυστηροποίησης των περιορισμών και την κυβερνητική  πολιτική για την καταπολέμηση της πανδημίας. Μετά από λίγη ώρα η αστυνομία ανακοίνωσε τη διάλυση της πορείας, επειδή πολλοί διαδηλωτές παραβίαζαν τους κανονισμούς προστασίας – ούτε φορούσαν μάσκες και ούτε τηρούσαν την κοινωνική απόσταση. Κατόπιν αυτού διαδηλωτές άρχισαν να πετούν μπουκάλια στους αστυνομικούς και ορισμένοι από αυτούς επιδίωξαν να περάσουν τα φράγματα προκειμένου να φτάσουν στο κτήριο της βουλής. Η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού, υπήρξαν δεκάδες συλλήψεις.

PHOTO: EPA/FILIP SINGER