Η γερμανική βουλή ψήφισε ενιαία μέτρα που θα ισχύουν σε ολόκληρη την επικράτεια σε καιρούς πανδημίας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων η γερμανική βουλή ψήφισε την τροποποίηση του νόμου για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων. Τις αλλαγές απέρριψαν οι Φιλελεύθεροι, το κόμμα η Αριστερά και η Εναλλακτική για τη Γερμανια (AfD), ενώ λευκό ψήφισαν οι Πράσινοι. Οι τροποποιήσεις επιτρέπουν για πρώτη φορά την επιβολή ενιαίων μέτρων σε ολόκληρη τη Γερμανία: περιορισμούς στις επαφές, απαγόρευση της κυκλοφορίας όπως και κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων. Επειδή με τις τροποποιήσεις μεταφέρονται αρμοδιότητες των κρατιδίων στο κεντρικό κράτος, απαιτείται και οι σύμφωνη γνώμη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου στο οποίο εκπροσωπούνται τα κρατίδια. Παρόμοιες ρυθμίσεις είχαν αποφασίσει τους προηγούμενους μήνες στις διασκέψεις τους η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων. Στη συνέχεια όμως τα κρατίδια ακολουθούσαν τη δική τους ατζέντα, πράγμα που προκάλεσε κριτική στη γερμανική κοινή γνώμη.

Οι τροποποιήσεις

Μαθητές και δάσκαλοι θα πρέπει να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα τεστ κορωνοϊού – αν ο δείκτης θετικότητας ξεπεράσει το 165 τα σχολεία κλείνουν

Τα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε σήμερα η βουλή θα εφαρμόζονται σε νομούς και μεγαλουπόλεις, όταν ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά για τρεις συνεχόμενες ημέρες τα 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Σε αυτή την περίπτωση θα ισχύει μεταξύ άλλων:

  • -απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ ως τις 5.00 το πρωί με λίγες εξαιρέσεις,
  • -περιορισμός των ιδιωτικών επαφών στο ένα νοικοκυριό με ένα άτομο από ένα άλλο (εξαιρούνται παιδιά μέχρι 14 ετών),
  • -σε κηδείες θα μπορούν να παραβρίσκονται ως και 30 άτομα,
  • -κλειστά παραμένουν ξενοδοχεία και εστίαση,
  • -με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων και καλλυντικών όπως και βιβλιοπωλεία, η επίσκεψη των άλλων καταστημάτων του λιανεμπορίου θα επιτρέπεται με αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Ο δείκτης θετικότητας είναι διαφορετικός στην περίπτωση των σχολείων. Από τη στιγμή που τα κρούσματα σε μια περιοχή ξεπεράσουν τα 165 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών θα κλείνουν τη μεθεπόμενη ημέρα. Εξαιρούνται οι τάξεις των τελειόφοιτων και σχολεία ειδικής αγωγής.