Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ ανακοίνωσαν ότι δημιουργούν δική τους Λίγκα, κόντρα στο Champions League. Και ο πόλεμος του ποδοσφαίρου ξεκινάει…
Απίστευτες, απρόσμενες και με ακατάπαυστη ροή οι εξελίξεις που κλονίζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αυτό που το απόγευμα της Κυριακής κυκλοφόρησε ως έντονη φημολογία, τελικά επιβεβαιώθηκε και οι 12 μεγάλες ομάδες που συνυπογράφουν τη διακήρυξη της δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League, δείχνουν ότι όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το Champions League, ίσως και για τα εθνικά πρωταθλήματα, θα αποτελέσει παρελθόν. Αυτή είναι δηλαδή η αμετάκλητη πρόθεση των Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ, οι οποίες κήρυξαν τον «πόλεμο» στην UEFA και κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις και οι πρακτικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τη διακήρυξη της δημιουργίας του νέου θεσμού…
«12 από τα ηγετικά clubs της Ευρώπης συναντήθηκαν και συμφώνησαν στην καθιέρωση μίας νέας διοργάνωσης, η οποία θα λαμβάνει χώρα στο μέσο της εβδομάδας, της Super League και η οποία θα κυβερνάται από τα ιδρυτικά μέλη της. Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ είναι τα ιδρυτικά μέλη και αναμένονται ακόμα τρεις σύλλογοι να προστεθούν σε αυτά τα μέλη, με τη διοργάνωση να ξεκινάει το συντομότερο δυνατό.
Τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη FIFA και την UEFA, ώστε να δημιουργηθούν οι συνεργασίες που θα συμβάλουν για το καλό της νέας δομής, αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Η εν λόγω δημιουργία καθιερώνεται σε μία εποχή, κατά την οποία η πανδημία επιτάχυνε τις συνέπειες της αστάθειας του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου. Για τα επόμενα χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη έχουν ως στόχο τη βελτίωση και τη μεταβολή της διοργάνωσης, ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και οι κορυφαίοι παίκτες να μπορούν να ανταγωνίζονται σε σταθερή βάση.
Αιτία το χρέος, κίνητρο τα δισεκατομμύρια
Περίπου 750 εκατομμύρια απώλειες μόνο το 2019-20 (φέτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερες) και 5,7 δισεκατομμύρια καθαρό χρέος. Αλλά και δισεκατομμύρια φίλαθλοι σε όλο στον κόσμο. Σε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να εντοπιστεί, σύμφωνα με την ιταλική αθλητική εφημερίδα „Gazzetta dello Sport“, το δημιούργημα της Super League τη συγκεκριμένη στιγμή.
H ισπανική „As“ αποκαλύπτει ότι για… ξεκίνημα, οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League, καθώς και οι άλλοι τρεις που πρόκειται να ενταχθούν στο έργο, με την ίδια «ιδιότητα», θα μοιραστούν 3,5 δισ. ευρώ. Χρήματα με τα οποία θα γίνει μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού, στην οικονομία των συλλόγων, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η κρίση και να αποκατασταθούν οι παράμετροι στις οποίες το ποδόσφαιρο κινήθηκε μέχρι τον Μάρτιο του 2020.
Επισημαίνεται ότι ο νικητής της Super League θα μπορούσε να κερδίσει ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τις τριπλάσιες αποδοχές του νικητή του Champions League αυτή τη σεζόν (120 εκατ. ευρώ). Η Μπαρτσελόνα, η ομάδα που εισέπραξε τα περισσότερα από όλες τις ομάδες το 2019, κέρδισε συνολικά 117 εκατομμύρια.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η κατανομή των 1,950 δισ. ευρώ είχε ως εξής: 488 εκατομμύρια, 25%, διατίθενται στα αρχικά μπόνους και 585 εκατομμύρια για αποτελέσματα. Το ίδιο για πληρωμές 30%, αντιστοιχιστεί στα μπόνους βάση του συντελεστή της απόδοσης τα τελευταία 10 χρόνια. Τα υπόλοιπα χρήματα, 292 εκατομμύρια, 15%, βάση μεταβλητών ποσών.
Η Super League δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη μοιρασιά, αλλά το ποσό σχεδόν τριπλασιάζεται εν συγκρίσει με αυτό που «βάζει» σήμερα το Champions League «στο τραπέζι».
Πώς όμως μπορεί να είναι δυνατή αυτή η αύξηση; Όπως επιβεβαιώνεται από τη Super League, θα διαχειρίζονται άμεσα τα εμπορικά και οπτικοακουστικά δικαιώματα, ενώ επιπλέον γίνεται λόγος για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης 10 δισ. ευρώ, αντί των 4,1 δισ. ευρώ που διέθεσε η UEFA το 2020 και διανέμεται μέσω των Ομοσπονδιών.
«Όχι» από τη Λειψία στη Super League
Αρνητική απέναντι στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής Super League δηλώνει και η Λειψία, που προβαλλόταν ως μία από τις υποψήφιες ομάδες να συμπληρώσουν τα 12 ιδρυτικά μέλη. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ντόρτμουντ, η RB διαμήνυσε, μέσω του γενικού διευθυντή της, Όλιβερ Μίντσλαφ, ότι απορρίπτει το σχέδιο των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. „Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, προβλέπεται ότι μαχόμαστε μέσα από το εθνικό πρωτάθλημα, ώστε να εξασφαλίσουμε μία θέση στην κατάταξη που θα μας επιτρέψει να μετάσχουμε στις διεθνείς διοργανώσεις. Για εμάς, δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να το αλλάξουμε αυτό. Απορρίπτουμε το σχέδιο δημιουργίας μίας Super League“ αναφέρει στη δήλωσή του ο γενικός διευθυντής της Λειψίας.
Όλα δείχνουν ότι οι κορυφαίοι γερμανικοί σύλλογοι θα παραμείνουν πιστοί στην UEFA και το Champions League. Η Μπάγερν Μονάχου, αν και δεν έχει λάβει ακόμη επισήμως θέση, φαίνεται πως ακολουθεί τον ίδιο δρόμο.