Η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη κήρυξε έκπτωτη την εταιρία Swiss Med, από την οποία παρήγγειλε 3.000.000 self test αντί του ποσού των 10.080.000 ευρώ.

ΗSwiss Med ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, και έξι μήνες μετά, την παραμονή της 25ης Μαρτίου συμμετείχε σε προκήρυξη διαγωνισμού για τα self test. Η εταιρεία ωστόσο απασχόλησε τα Μέσα καθώς δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο, με αρχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ. Στον εν λόγω διαγωνισμό, ωστόσο, ο οποίος διήρκησε μόλις 3 ημέρες, η εταιρεία ανέλαβε αρχικά δύο αναθέσεις για συνολικό αριθμό 6 εκατ. self test έναντι ποσού που ξεπερνούσε τα 20 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να πωλήθηκε αμέσως μετά την ανάθεση της παραγγελίας, ενώ η μεταβίβασή της ολοκληρώθηκε στις 12 Απριλίου. Η προθεσμία παράδοσης των τεστ ωστόσο, έληξε την αμέσως επόμενη στις 13 Απριλίου, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα.

Η Swiss Med, μία εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από επτά μήνες από άτομα που, σύμφωνα με το Inside Story, δεν είχαν προηγούμενη σχέση με τον χώρο της υγείας είχε κερδίσει τις δύο αναθέσεις, από τον ΕΟΔΥ και από τη ΓΓΠΠ, για την προμήθεια συνολικά 6 εκατ. κιτ ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού. 

Αθροιστικά και οι δύο αναθέσεις ξεπερνούσαν τα 20 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα με κεφάλαιο 30.000 ευρώ και πέρα από τρεις μικρές συμβάσεις με δύο νοσοκομεία της περιφέρειας, που αθροιστικά δεν ξεπερνούν τις 29.000 ευρώ, δεν φαίνεται να έχει εμπειρία σε μεγάλους διαγωνισμούς.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το 15% ανήκε σε μία γυναίκα η οποία μαζί με συγγενικό της πρόσωπο διατηρεί από τον Απρίλιο του 2019 φαρμακείο. Στο παρελθόν είχε συμμετάσχει με ποσοστό 50% σε εταιρεία που τέθηκε σε λύση και εκκαθάριση στα τέλη του 2017 με κύρια δραστηριότητα τις υπηρεσίες στον χώρο της εστίασης. Το υπόλοιπο 85% της SWISS MED μοιραζόταν σε δύο αδέρφια. Οι δύο τους, μαζί με την αδερφή τους κατείχαν αθροιστικά το 49,8% στην ετερόρρυθμη εταιρεία GIALOS POWER TEAM, η οποία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με κεφάλαιο 20.000 ευρώ. Με έδρα το Κολωνάκι, η εταιρεία έχει σκοπό τη δημιουργία, λειτουργία και εκμετάλλευση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η ίδια εταιρεία έχει υπό την ομπρέλα της σειρά πολυτελών εστιατορίων σε Αθήνα και Μύκονο. Ένας εξ αυτών δραστηριοποιείται από πιο παλιά στον ίδιο χώρο και σε επιχείρηση που του ανήκει ρόλο φαίνεται να παίζει ο πατέρας του, ο οποίος φαίνεται επίσης να είχε τακτική ενασχόληση και με τη SWISS MED.