Οι Έλληνες της Διασποράς

Yπάρχουν περισσότεροι από 5.000.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής που ζουν έξω από τα ελληνικά σύνορα

2513

Από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, οι Έλληνες της διασποράς έχουν εμπλουτίσει τη διεθνή κοινότητα στους τομείς της ιατρικής, της τεχνολογίας, των τεχνών, του πολιτισμού και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας των Ελλήνων στο Εξωτερικό, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 5.000.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής που ζουν έξω από τα ελληνικά σύνορα, διασκορπισμένοι σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ενώ οι Έλληνες μπορούν να βρεθούν σε αμέτρητα έθνη σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν ορισμένα μέρη που είναι γνωστά ως κόμβοι για την ελληνική κοινότητα, όπου ζουν η γλώσσα, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός της Ελλάδας μέσω μελών της διασποράς που διατηρούν τον σύνδεσμό τους με τη χώρα ζωντανό.

Οι χώρες που φιλοξενούν τα περισσότερα άτομα ελληνικής καταγωγής εκτός Ελλάδας είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αλβανία.

Έλληνες Αμερικής και η ιστορία τους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων, με πάνω από 3 εκατομμύρια Ελληνοαμερικανούς, κυρίως μετανάστες τρίτης ή τέταρτης γενιάς, που κατοικούν στη χώρα. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των Ελλήνων στη χώρα, είναι αναμφισβήτητο ότι οι Ελληνοαμερικανοί έχουν τεράστια επίδραση στην αμερικανική ζωή.

Το γεγονός ότι πολλές αμερικανικές πόλεις έχουν τις δικές τους ελληνικές περιοχές ή ακόμη και κωμοπόλεις, γεμάτες αυθεντικές ελληνικές ταβέρνες, αρτοποιεία και καταστήματα, χρησιμεύει ως απόδειξη της επιρροής της ελληνικής κοινότητας στη χώρα.

Η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και η Βοστώνη είναι γνωστά διεθνώς για τις ισχυρές ελληνικές κοινότητές τους, αλλά υπάρχει μεγάλη ελληνική παρουσία και σε άλλα μέρη των ΗΠΑ, όπως στη Φλόριντα και σε όλη τη Νέα Αγγλία. Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ ξεκίνησε μετά τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας τον 19ο αιώνα, όταν πολλοί Έλληνες από αγροτικές περιοχές έφυγαν από τη χώρα για να βρουν δουλειά στην Αμερική.

Το κύμα της μετανάστευσης συνεχίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά κορυφώθηκε ξανά στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, μετά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.

Οι Έλληνες στην Αυστραλία διατηρούν τις παραδόσεις ισχυρές

Με αριθμό άνω των 600.000, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, οι Έλληνες της Αυστραλίας είναι η έβδομη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στην Αυστραλία, προσθέτοντας τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τη γλώσσα τους στον ιστό της χώρας.

Η Μελβούρνη, που βρίσκεται στην πολιτεία Βικτώρια, είναι σήμερα το πιο συγκεντρωμένο κέντρο της ελληνικής διασποράς, καθώς είναι η πόλη που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό εκτός Ελλάδας. Με περίπου 400.000 Ελληνο-Αυστραλούς να κατοικούν στην πόλη, αν και ορισμένες συντηρητικές εκτιμήσεις μετρούν την κοινότητα σε πάνω από 170.000, η ​​Μελβούρνη φιλοξενεί επίσης τους περισσότερους Ελληνο-Αυστραλούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ελληνική μετανάστευση στη Μελβούρνη έχει μακρά ιστορία, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1850, όταν η περιοχή γνώρισε μια χρυσή αιχμή, εμπνέοντας ένα τεράστιο κύμα μεταναστών από την Ελλάδα. Έκτοτε, οι Έλληνες στη Μελβούρνη διατηρούν τη σύνδεσή τους με τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους.

Ο Καναδάς φιλοξενεί σχεδόν 300.000 κατοίκους της ελληνικής διασποράς

Ο Καναδάς φιλοξενεί επίσης μια ακμάζουσα ελληνική κοινότητα, που επικεντρώνεται κυρίως στο Τορόντο, το Βανκούβερ και το Μόντρεαλ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2016, υπάρχουν 271.405 Καναδοί ελληνικής καταγωγής στη χώρα και περίπου 62.715 Έλληνες γεννημένοι που ζουν στον Καναδά.

Έλληνες μετανάστες, πολλοί από τη Πελοπόννησο, άρχισαν να φτάνουν στον Καναδά τον 19ο αιώνα. Το πρώτο κέντρο της ελληνοκαναδικής κοινότητας ήταν το Μόντρεαλ, όπου οι μετανάστες σχημάτισαν στενούς δεσμούς και εγκαταστάθηκαν στην πόλη. Ωστόσο, η διάκριση του Καναδά για μετανάστες από τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη εμπόδισε μεγάλο αριθμό Ελλήνων να εισέλθουν στη χώρα έως τον εικοστό αιώνα.

Μόνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η χώρα άνοιξε για τους μετανάστες από τη Νότια Ευρώπη και οι Έλληνες άρχισαν να ρέουν στον Καναδά κατά την μεταπολεμική περίοδο, με το έτος 1967 να λειτουργεί ως το αποκορύφωμα της ελληνικής μετανάστευσης στη χώρα.

Ελληνική διασπορά
Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο. Πίστωση: David Illif / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Οι Ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα άφησε πολλούς νέους χωρίς την ελπίδα να βρουν μια καλά αμειβόμενη δουλειά στην Ελλάδα, προκαλώντας κύματα Ελλήνων να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες, πολλοί Έλληνες πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, όπου φιλοξενούνται περίπου 300.000 έως 400.000 και 453.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, αντίστοιχα.

Αν και ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων μετακόμισε στις ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια μακρά ιστορία μετανάστευσης από την Ελλάδα προς τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που εκτείνεται σε αιώνες.

Η πρώτη ελληνική κοινότητα στη Γερμανία ιδρύθηκε στην πόλη της Λειψίας, στη Σαξονία, τον δέκατο όγδοο αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Έλληνες που κατάφεραν να ξεφύγουν από τον ζυγό της Οθωμανικής κατοχής, με τα λίγα υπάρχοντά τους πήγαν στη Λειψία.

Περισσότεροι Έλληνες μετακόμισαν στη Γερμανία αμέσως μετά τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, καθώς ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, Βαυαρός, ανέλαβε το θρόνο. Εμπνευσμένοι από την καταγωγή του βασιλιά τους, πολλοί Έλληνες πολίτες πήγαν στην πατρίδα του για να σπουδάσουν.

Οι ελληνικές κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να αναχθούν στους αρχαίους χρόνους, όταν οι Ρωμαίοι αποίκισαν τις Βρετανικές Νήσους. Η μετανάστευση από την Ελλάδα συνεχίστηκε από τον Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη περίοδο.

Αφού η Αγγλία αποίκησε την Κύπρο το 1878, ο ελληνικός πληθυσμός στη χώρα αυξήθηκε, με πολλούς Ελληνοκύπριους να πηγαίνουν στην Αγγλία από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι που οι Βρετανοί εγκατέλειψαν το νησί το 1960.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, υπάρχουν περισσότεροι από 57.000 κάτοικοι στο Ηνωμένο Βασιλείο που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ένας μεγάλος αριθμός από τους οποίους είναι μαθητές. Η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων χωρών προέλευσης ξένων φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την Κίνα και την Ινδία.

Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

Τα πρόσφατα απογραφικά στοιχεία της Αλβανίας ισχυρίζονται ότι υπάρχουν μόνο 25.000 Έλληνες που ζουν στη χώρα. Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων στην Αλβανία περιορίζεται στα νότια της χώρας, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Ήπειρο στη βορειοδυτική Ελλάδα. Οι Έλληνες από αυτήν την περιοχή της Αλβανίας ονομάζονται Βόρειοι Ηπειρώτες και είναι μια αναγνωρισμένη μειονοτική ομάδα από το Αλβανικό κράτος.

Επιπρόσθετα, ελληνικές μειονοτικές ομάδες στην Αλβανία κατηγόρησαν τη χώρα ότι δεν έχει αναφέρει τον πληθυσμό των Βόρειων Ηπειρωτών στη χώρα και έχουν δημοσιεύσει τα δικά τους στοιχεία απογραφής. Τα στοιχεία τους δείχνουν ότι ο πληθυσμός των μειονοτήτων αριθμεί τις εκατοντάδες χιλιάδες στην Αλβανία, στοιχεία που αμφισβητούνται από την αλβανική κυβέρνηση. Λόγω αυτών των περιοριστικών πολιτικών, εκτιμάται ότι το 80% των Βόρειων Ηπειρωτικών επέστρεψε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Λατινική Αμερική και η ελληνική διασπορά

Παρά την απόστασή της από την Ελλάδα, η Λατινική Αμερική φιλοξενεί τους Έλληνες της διασποράς, οι οποίοι βρίσκουν τον ζεστό, οικογενειακό λατινοαμερικάνικο πολιτισμό πολύ οικείο. Η ελληνική κοινότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στη Χιλή, όπου ζουν περίπου 120.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής.

Η ιστορική κοινότητα των Ελλήνων της Χιλής βρίσκεται στη χώρα από τον 16ο αιώνα, αφού οι Έλληνες από το νησί της Κρήτης μετανάστευσαν στη Χιλή. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων στη χώρα έφτασε εκεί στις αρχές του εικοστού αιώνα, κυρίως εκείνοι που ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα και τη ναυτιλία.

Υπάρχει επίσης μια μικρή αλλά ακμάζουσα ελληνική κοινότητα στον Παναμά , τη γέφυρα μεταξύ Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Λόγω του καναλιού του Παναμά, που συνδέει τον Ατλαντικό Ωκεανό με τον Ειρηνικό, η χώρα έχει μια βαθιά σύνδεση με τη ναυτιλία και την ιστιοπλοΐα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των 1.000 Παναμάδων ελληνικής καταγωγής είτε έφτασε στη χώρα για να κατασκευάσει το κανάλι, είτε είναι απόγονοι εκείνων που δούλεψαν στην εντυπωσιακή πλωτή οδό. Από την άφιξή τους στη χώρα, οι Έλληνες έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας, δημιουργώντας δεσμούς με άλλες κοινότητες, ιδρύοντας ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες και κατασκευάζοντας το μοναδικό ελληνικό σχολείο στη Λατινική Αμερική.

Έλληνες έχουν φτάσει ακόμη και στα υψηλότερα γραφεία της χώρας. Ο Δημήτριος Βασίλειος Λάκας Μπαχάς, ο 27ος Πρόεδρος της χώρας, ήταν γιος Ελλήνων μεταναστών.

Μια ακόμη μικρότερη αλλά εξέχουσα ομάδα Ελλήνων ζει στη γειτονική χώρα της Κολομβίας, ιδίως στην πρωτεύουσα της Μπογκοτά, όπου εκτιμάται ότι 150 Έλληνες που ζουν εκεί έχουν κρατήσει ζωντανό τον σύνδεσμό τους με την Ελλάδα, ανοίγοντας επιτυχημένα εστιατόρια και επιχειρήσεις.

Οι αρχαίες ρίζες των ελληνικών κοινοτήτων στην Αίγυπτο και τη Συρία

Η μετακίνηση ανθρώπων από και προς την Ελλάδα και τους γείτονες της στη Μεσόγειο, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, είναι ευρέως διαδεδομένη από την αρχαιότητα. Λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών συνδέσεων μεταξύ χωρών της περιοχής, οι ελληνικές κοινότητες βρίσκονται συνήθως σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά ειδικά στην Αίγυπτο.

Υπήρξαν Έλληνες που ζουν στην Αίγυπτο χιλιάδες χρόνια τώρα, συμβάλλοντας στον πολιτισμό, την ιστορία και την κοινωνία της χώρας, αλλά πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την αιγυπτιακή επανάσταση του 1952.

Πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της σύγχρονης περιόδου, όπως ο ποιητής Cavafy, και αμέτρητοι αρχαίοι επιστήμονες, κυβερνήτες και φιλόσοφοι, όπως η Κλεοπάτρα, η Υπατία και ο Πτολεμαίος ήταν Έλληνες που ζούσαν στην Αίγυπτο.

Επί του παρόντος, η κάποτε ακμάζουσα ελληνική κοινότητα έχει μειωθεί σε μόλις 5.000, αλλά ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει τον πραγματικό αριθμό των Ελλήνων που ζουν στη χώρα, καθώς πολλοί άλλαξαν επίσημα την εθνικότητά τους μετά την Επανάσταση.

Ένας μεγάλος αριθμός Ελληνο-Αιγυπτίων έφυγε από τη χώρα για να επιστρέψει στην Ελλάδα ή για να βρει άλλες ευκαιρίες στην Ευρώπη και την Αμερική.

Η Συρία είναι ένα άλλο ιστορικό σπίτι για τους Έλληνες.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 12.500 Έλληνες που ζουν στη χώρα, 8.000 από τους οποίους προέρχονται από Μουσουλμάνους Έλληνες από το νησί της Κρήτης όταν ήταν υπό την Τουρκοκρατία. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτής της ελληνόφωνης μουσουλμανικής κοινότητας ζει στο χωριό Al-Hamidiyah, που βρίσκεται στα σύνορα με τον Λίβανο.

Υπάρχει, ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών στη Συρία, που ζουν μαζί με τη σχετικά μεγάλη αραβική χριστιανική κοινότητα της Συρίας. Υπάρχει επίσης σχολή ελληνικής γλώσσας στη Δαμασκό, πρωτεύουσα της Συρίας. Ο πραγματικός αριθμός των Ελλήνων που ζουν στη Συρία είναι ασαφής, ωστόσο, λόγω του βίαιου εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Ελληνική διασπορά στη Νότια Αφρική

Ελληνική διασπορά
Μια ομάδα Ελλήνων στη Νότια Αφρική ποζάρουν μαζί στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. PHOTO: Αντώνης Χαλδεός

Παρά τους διωγμούς και τις διακρίσεις για δεκαετίες, οι Έλληνες στη Νότιο Αφρική κατάφεραν να ανέβουν κοινωνικά και να ευημερήσουν, με αρκετούς από αυτούς να γίνονται πολύ επιτυχημένοι και πλούσιοι. Σήμερα, παραμένουν ένας από τους πιο σημαντικούς φάρους του Ελληνισμού μεταξύ της Διασποράς.

Μέχρι τη δεκαετία του 1930, οι Έλληνες ασχολούνταν κυρίως με μέρη που σερβίρουν καφέ, τσάι και φαγητό. Στην αρχή είχαν καντίνες που άνοιξαν στις πόλεις, και κυρίως στο Γιοχάνεσμπουργκ, την πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. 

Τη δεκαετία του 1940 και του 1950, τα καταστήματα που ανήκαν σε Έλληνες εξελίχθηκαν σε σούπερ μάρκετ, με καταστήματα σε όλη τη χώρα. Οι Έλληνες ήταν επίσης πρωτοπόροι στην παραγωγή και τυποποίηση προϊόντων καπνού στη Νότια Αφρική. Και υπήρχαν περισσότερα: Εργοστάσια εμφιάλωσης ποτών και νερού, εργοστάσια επεξεργασίας μεταλλεύματος και ναυτιλιακές εταιρείες ήταν μερικές από τις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που ανήκαν σε Έλληνες.

Μετά το τέλος του Β ‚Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, αρκετές χιλιάδες Έλληνες πήγαν στη Νότια Αφρική, η οποία εκείνη την εποχή αναζητούσε Ευρωπαίους. Εκείνη την εποχή, Έλληνες από αφρικανικές χώρες όπως η Αίγυπτος, το Σουδάν και το Κονγκό, μετανάστευσαν στη Νότια Αφρική.

Γύρω στο 1970, η ελληνική κοινότητα αριθμούσε 120.000 άτομα, αλλά άρχισε να υποχωρεί μετά το 1976, όταν οι ιθαγενείς Αφρικανοί άρχισαν την προσπάθειά τους να ανακτήσουν τον πολιτικό έλεγχο στη χώρα τους, η οποία είχε από καιρό κυβερνηθεί από λευκούς. Σήμερα οι Έλληνες της Νότιας Αφρικής αριθμούν περίπου 35.000.

Ελληνική διασπορά
Ο George Bizos πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2020. PHOTO: Aya Chebbi

Οι Έλληνες κατά κανόνα προσπάθησαν να μείνουν μακριά από την πολιτική. Όμως, ένας Έλληνας έγινε παγκοσμίως γνωστός από την πλευρά του Νέλσον Μαντέλα: ο Γιώργος Μπίζος, ο οποίος υπήρξε δικηγόρος του Μαντέλα και ένας από τους τρεις συγγραφείς του Συντάγματος της Νότιας Αφρικής.

Το όνομά του συνδέεται με τον αγώνα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του απαρτχάιντ και τις αξίες της αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Ένας άλλος Έλληνας που έγινε διάσημος, ίσως για λάθος λόγους, ήταν ο  Δημήτρης Τσαφέντας, ο  οποίος δολοφόνησε έναν από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές του απαρτχάιντ, τον πρωθυπουργό της Νοτίου Αφρικής,  Χέντρικ Βερβοέρντ  στις 6 Σεπτεμβρίου 1966.