Διπλωματικός «καβγάς» live κατά τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το τέλος της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους.

ΟΈλληνας ΥΠΕΞ έθεσε ευθέως το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, μίλησε για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη και κάλεσε τον ομόλογό του να απέχει η Τουρκία από προκλητικές διατυπώσεις. Άμεση ήταν η απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκαλώντας την εκ νέου αντίδραση του Νίκου Δένδια.

«Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης», είπε ο Νίκος Δένδιας απαντώντας στην αναφορά Τσαβούσογλου για τουρκική μειονότητα. «Αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων» πρόσθεσε. «Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας» συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Τσαβούσογλου, εμφανώς εκνευρισμένος.

Άμεση ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια , ο οποίος δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. «Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Για την μειονότητα, αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης, που έχει υπογράψει η Τουρκία, είτε της αρέσει είτε όχι». Ο Τσαβούσογλου απάντησε εκ νέου πως στην Ανατολική Μεσόγειο οι γεωτρήσεις ήταν απολύτως νόμιμες.

«Εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμερισμού. Αν αναφερθούμε στη Συνθήκη της Λωζάννης, θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση νησιών. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε τα ζητήματα μας με τον διάλογο. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με αυτόν τον τρόπο, ή θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας» πρόσθεσε.

«Υπάρχει στρατός στα νησιά γιατί απειλούνται από κάπου.» απάντησε ο Νίκος Δένδιας. «Τα 6-10 μίλια στον αέρα και στη θάλασσα υπάρχουν από το ’30. Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αντιληφθεί τις ευαισθησίες μας και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ» πρόσθεσε.

«Μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο αν έχουμε αμοιβαία αντίληψη και κατανόηση. Αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπαίνω και στα παπούτσια του άλλου. Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας αν συνεχίσουμε έτσι] απάντησε εκ νέου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.