Πέρα από τις τακτικές δημόσιες εκκλήσεις, σε κάποιες χώρες προσφέρονται και δώρα στους πολίτες, προκειμένου να πειστούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.

Χρυσά σκουλαρίκια μύτης, αυγά, χρηματικά έπαθλα και επιστροφές φόρου είναι ανάμεσα σε μερικά από αυτά τα κίνητρα προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Στο Πεκίνο, όσοι εμβολιαστούν παίρνουν ως δώρο δύο καρτέλες με αυγά. Σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας της Κίνας προσφέρονται κουπόνια για το σούπερ μάρκετ. Αλλού στη χώρα μαζί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δίνονται φτερούγες κοτόπουλου, αλεύρι, χαρτομάντηλα, χρηματικά έπαθλα και δωρεάν εισιτήρια σε πάρκα.

Στην πόλη Ράικοτ της Ινδίας οι χρυσοχόοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δωρίζονται στις γυναίκες που εμβολιάζονται χρυσά σκουλαρίκια μύτης. Οι άνδρες παίρνουν ως αντάλλαγμα ένα ραβδομπλέντερ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hindustan Times. Σε άλλες περιοχές της χώρας οι έμποροι δίνουν σνακ, εκπτώσεις για επισκευές αυτοκινήτων, γραφική ύλη, ή γεύματα. Στο μεταξύ, στο βόρειο Δελχί όσοι κάνουν το εμβόλιο εξασφαλίζουν επιστροφή φόρου της τάξεως του 5%.

Οι Ρώσοι γλυκαίνονται μετά το τρύπημα στο χέρι με ένα παγωτό και στους Ισραηλινούς στο πλαίσιο του εμβολιασμού προσφέρονται αναψυκτικά, μπύρες, πίτσες και γλυκά μεταξύ άλλων. Στο Ντουμπάι, τρία εστιατόρια προσφέρουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό όσων έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και 20% για όσους έχουν κάνει και τις δύο, σύμφωνα με το Fortune.

Ανάλογα δώρα δίνουν εταιρείες και σε διάφορα σημεία στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων από ντόνατ, ξηρούς καρπούς μπύρες και ποπ κορν μέχρι μετρητά, μαριχουάνα και δωρεάν ενοικίαση σανίδων του σερφ ή εξοπλισμού καταδύσεων, σύμφωνα με το Forbes. Η αλυσίδα Red Rooster πρόσφερε στους εργαζόμενούς της που θα εμβολιαστούν μπόνους 250 δολαρίων και δύο ημέρες ρεπό.

Στην Ινδονησία από την άλλη πιστεύουν ότι τα αντικίνητρα λειτουργούν καλύτερα. Έτσι όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν κινδυνεύουν με πρόστιμο ή μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν, σύμφωνα με το Thompson Reuters.