Μηδενικά περιστατικά κορωνοϊού εξακολουθεί να ανακοινώνει η Βόρεια Κορέα, γεγονός που αμφισβητείται από ειδικούς.

ΟEdwin Salvador, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη χώρα, δήλωσε στο Associated Press ότι η Πιονγιάνγκ έχει ανακοινώσει πως έχει πραγματοποιήσει τεστ σε 23.121 πολίτες, από την αρχή της πανδημίας έως και την 1η Απριλίου και όλα ήταν αρνητικά. Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται ο Independent η χώρα σταμάτησε να αναφέρει στον ΠΟΥ πόσα άτομα με ύποπτα κρούσματα έχει βάλει σε καραντίνα.

Χθες, Τρίτη, το υπουργείο Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος στο Τόκιο για να προστατευθεί η υγεία των αθλητών της. Την απόφαση αυτή έλαβαν η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βόρειας Κορέας και ο υπουργός Αθλητισμού Κιμ Ιλ Γκουκ έπειτα από συνεδρίαση που διεξήχθη την 25η Μαρτίου, σύμφωνα με ιστότοπο του υπουργείου Αθλητισμού.

Μία σειρά ειδικών αμφισβητούν τα «μηδενικά περιστατικά» που αναφέρει η χώρα εξαιτίας των φτωχών δομών υγείας, ενώ κάποιοι κατηγορούν την Πιονγιάνγκ ότι λέει ψέματα και κρύβει τους πραγματικούς αριθμούς.

Η χώρα πήρε αυστηρά μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Πέρυσι τον Ιανουάριο έκλεισε τα σύνορά της και απαγόρευσε τους ξένους τουρίστες, ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποίησε τους κορυφαίους αξιωματούχους με σοβαρές συνέπειες αν το ξέσπασμα δεν αποφευχθεί.

Σύμφωνα με το NBC News το σύστημα υγείας της χώρας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ξέσπασμα πανδημίας, ενώ εξαιτίας των περιορισμένων δομών υγείας και των ελλείψεων σε τροφή μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ευάλωτο. Παράλληλα, σύμφωνα με αναφορές, οι Αρχές της Βόρειας Κορέας έχουν δώσει διαταγή για δολοφονίες ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως τα μέτρα που πάρθηκαν έχουν εντείνει τη συστηματική καταστολή, ενώ το σφράγισμα των συνόρων και οι ακραίοι περιορισμοί έχουν απομονώσει τους Βορειοκορεάτες περισσότερο από ποτέ.