Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει επιδεινωθεί σε όλο τον κόσμο κατά την πανδημία του Covid 19. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Διεθνούς Αμνηστίας (AI) στη νέα ετήσια έκθεσή της.
Σε πολλά μέρη του κόσμου, η κρίση του COVID-19 επιδεινώνει την υπάρχουσα ανισότητα, τις διακρίσεις και την καταπίεση. Οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι άρρωστοι, οι πρόσφυγες, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, οι μειονότητες καθώς και οι γυναίκες και τα κορίτσια υπέφεραν περισσότερο, καταγγέλλει η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κατάχρηση της κρίσης
„Εκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν μαζικά στην πανδημία και τις συνέπειές της πέρυσι, χωρίς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εκπληρώσουν επαρκώς το καθήκον τους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων“, δήλωσε ο επικεφαλής της AI Γερμανίας, Markus N. Beeko.
„Είναι σημαντικό ότι στατιστικά ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πεθαίνει από COVID-19 κάθε 30 λεπτά τον τελευταίο χρόνο“, δήλωσε ο Beeko. Σε όλο τον κόσμο υπήρχαν τουλάχιστον 17.000 περιπτώσεις – οι περισσότερες στη Νότια Αμερική. Η κριτική των συνθηκών εργασίας οδήγησε σε συλλήψεις, απολύσεις ή άλλα μέτρα τιμωρίας. Σε 42 από τις 149 χώρες που ρωτήθηκαν, κυβερνητικές υπηρεσίες παρενοχλούν ή εκφοβίζουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε σχέση με την πανδημία.
Επίσης, υπήρξαν αναφορές για πρόσφυγες και μετανάστες που απελάθηκαν σε χώρες όπου απειλήθηκαν με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κλείσιμο των συνόρων άφησε τους ανθρώπους εγκλωβισμένους χωρίς βασικές προμήθειες, πολλοί έχουν κρατηθεί σε στρατόπεδα χωρίς βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής και συχνά υπάρχει έλλειψη καθαρού νερού.
Η έκθεση AI διαπιστώνει επίσης σημαντικές αυξήσεις στην ενδοοικογενειακή βία σε πολλές περιοχές. Για γυναίκες καθώς και για ομοφυλόφιλους και τρανσέξουαλ, πολλές προσφορές βοήθειας δεν ήταν πλέον διαθέσιμες. Σε τουλάχιστον 24 χώρες, η Αμνηστία κατέγραψε «αξιόπιστους ισχυρισμούς» ότι οι άνθρωποι είχαν συλληφθεί για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου τους – αύξηση 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
„Η πανδημία έχει επίσης αυξήσει τη μετριότητα , τον εγωισμό και την εξαπάτηση από εκείνους που έχουν εξουσία στον κόσμο“, γράφει ο νέος Γενικός Γραμματέας Αμνηστίας Agnès Callamard στην ετήσια έκθεση. Περισσότερες από 90 χώρες επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού, προστατευτικού εξοπλισμού, φαρμακευτικών προϊόντων και τροφίμων. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή „δεν μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά και δίκαια σε ένα παγκόσμιο γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο“.