Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι άνθρωποι περιμένουν και ελπίζουν να μάθουν αν φέτος θα είναι πιθανές οι καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό.

Πολλές χώρες αυτήν τη στιγμή απαγορεύουν ή αποθαρρύνουν έντονα τα ταξίδια εκτός των συνόρων, ενώ οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξη. Με τίτλο «Περιμένοντας τους τουρίστες να επιστρέψουν» το BBC αναφέρεται στην Ελλάδα και την εξάρτηση της χώρας μας από τον τουρισμό.

«Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και ανυπομονούν να ανοίξουν τη χώρα στους ξένους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν να επιδείξουν πρόσφατο αρνητικό τεστ Covid. Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού εξακολουθούν να αυξάνονται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η κατάσταση είναι αβέβαιη», υπογραμμίζεται ωστόσο.

Σημειώνοντας ότι ο Απρίλιος σηματοδοτεί συνήθως την αρχή της τουριστικής περιόδου για τους ιδιοκτήτες σκαφών στις αποβάθρες μαρίνων στην Αθήνα, το ρεπορτάζ παρατηρεί ότι τα πράγματα είναι σε αναμονή λόγω της πανδημίας. «Καθ ‚όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ετοιμάζουμε τα σκάφη για να έρθουν οι τουρίστες», δηλώνει στο BBC ο Ευγένιος Θεοδωρίδης του οποίου η ομάδα yachtsailing.gr ενοικιάζει καταμαράν και σκάφη για ταξίδια στα ελληνικά νησιά. Οι πελάτες τους προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Νότια Αφρική.

«Θα είμαστε έτοιμοι όταν ανοίξουν τα σύνορα και μπορούμε να καλωσορίσουμε όλους τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Ευγένιος Θεοδωρίδης. Photo: bbc

Το BBC αναφέρεται επίσης στον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για άνοιγμα της χώρας στους επισκέπτες στα μέσα Μαΐου, ωστόσο ο κ. Θεοδωρίδης σχολιάζει πως δεν είναι σαφές πόσες χώρες θα είναι έτοιμες να επιτρέψουν τα ταξίδια ως τότε. «Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς», είπε χαρακτηριστικά. «Πολλές χώρες πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα προκειμένου να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ταξιδέψουν», συνέχισε. Προς το παρόν, λέει, είναι πολύ δύσκολο να προγραμματιστεί οτιδήποτε.

Ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού φαίνεται να μειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά μέρη της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αύξηση των λοιμώξεων. Παράλληλα υπάρχουν ακόμα σε ισχύ σκληροί περιορισμοί στην Ελλάδα, παρατηρεί το BBC. Στο κέντρο της Αθήνας, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα τουριστικά καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη χώρα μας να κυριαρχεί ένα αυξανόμενο αίσθημα απογοήτευσης καθώς η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα σχεδιάζει να εμβολιάσει όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα ηγήθηκε της πρότασης για την υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση των ξένων επισκεπτών.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πιστεύει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι πολύ σημαντικά για να κάνουν τους πάντες να «αισθάνονται πραγματικά ασφαλείς», ώστε να μπορούν να έρθουν και να δουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ συζητά σχέδια για ένα κοινό ψηφιακό πάσο που θα δείχνει εάν οι επισκέπτες έχουν εμβολιαστεί, έχουν κάνει τεστ ή έχουν αντισώματα του ιού.

Το BBC αναφέρεται επίσης στο άνοιγμα της Ακρόπολης μετά από μήνες lockdown. «Μία όμορφη ανοιξιάτικη μέρα, φυσιολογικά θα ήταν γεμάτη τουρίστες, αλλά όταν πήγα εκεί υπήρχαν μόνο λίγοι, κυρίως ντόπιοι», λέει ο δημοσιογράφος. Εκεί συνάντησε την Ιταλίδα φοιτήτρια Λάουρα Φεράτ: «Είμαι πολύ χαρούμενη καθώς συνήθως τέτοια αξιοθέατα είναι γεμάτα κόσμο. Και τώρα έχω την ευκαιρία να τα δω σχεδόν μόνη μου, σαν να είναι εδώ για μένα».