PHOTO: in.gr

Ενάντια στις δυσκολίες κατάφερε να δημιουργήσει το «Takis Shelter», μια όαση στοργής για τα αδέσποτα. Τώρα, παγκόσμιο viral με πάνω από μισό εκατομμύριο followers, o Τάκης Προεστάκης συνεχίζει να αφιερώνει κάθε του μέρα στα ζώα.

Πάνω από 300 σκυλάκια, κάποια απ’ τα οποία είχαν περάσει όλη την ζωή τους δεμένα με αλυσίδες, δεκάδες γάτες, κατσικάκια και ένα σκαντζοχοιράκι είναι σήμερα οι συγκάτοικοι του Τάκη Προεστάκη στο καταφύγιο που έχει φτιάξει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Μέσα από μια διαδρομή που ξεκίνησε τυχαία ή όπως λέει ο ίδιος «ήταν γραφτό» βρέθηκε να φροντίζει παρατημένα ζώα που έβρισκε σε δρόμους και χωματερές.

Σήμερα το «Takis Shelter», μια μοναδική όαση στοργής για τα αδέσποτα και τα κακοποιημένα ζώα, έχει γίνει παγκόσμιο viral ενώ η σελίδα του στο Facebook έχει περίπου εφτακόσιους χιλιάδες ακολούθους. Αν ρίξεις μια γρήγορη ματιά δύσκολα θα μείνεις ασυγκίνητος από τις ιστορίες και τα βίντεο από την δράση του καταφυγίου που ανεβαίνουν εκεί καθημερινά.

Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο φτάνουν πλέον στην Κρήτη για να βοηθήσουν τον Τάκη στο έργο του ως εθελοντές ή με σκοπό να υιοθετήσουν ένα από τα ζώα που έχει διασώσει. Τα πράγματα ωστόσο στην αρχή και για αρκετά χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολα. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα και οι προσωπικές θυσίες που έκανε και συνεχίζει να κάνει, να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό «Άγιος» των σκύλων που του έχουν χαρίσει.

Ζητήσαμε από αυτόν τον σύγχρονο ήρωα να μας αφηγηθεί την ιστορία του.

«Γεννήθηκα σε ένα χωριό της Κρήτης, το Ορεινό. Μεγάλωσα στη φύση. Έφτιαχνα σπιτάκια πάνω στα δέντρα, μέσα στους θάμνους. Ζούσα μαζί με τα ζωάκια και τα αγαπούσα» λέει για την σχέση που είχε με τα ζώα πριν βρεθεί να συγκατοικεί με εκατοντάδες από αυτά.

«Έφυγα για την Ιεράπετρα όταν έπρεπε να πάω γυμνάσιο γιατί στο χωριό δεν είχαμε. Έτυχε να βρεθώ σε μια ντίσκο που είχε εκεί ένας θείος μου και χωρίς να το καταλάβω κατέληξα να δουλεύω νύχτα από τα 16 μου.  Δούλεψα 20 χρόνια νύχτα. Έκανα και δικό μου night club στην πόλη. Με κούρασε όμως τόσο πολύ η νύχτα που μια μέρα το πούλησα και έφυγα με 185.000 χιλιάδες ευρώ.»

Την μέρα που θα άλλαζε την ζωή του ο Τάκης επισκέφτηκε μια χωματερή. Περιγράφοντας μια σκηνή που θυμίζει σινεμά ακραίου ρεαλισμού, λέει: «Πέρασα από την χωματερή της πόλης, έτσι, για να ρίξω μια ματιά. Είδα εκεί ένα σκυλάκι βαριά τραυματισμένο. Ένα κόκκαλο έβγαινε έξω απ’ το κορμί του. Το πήγα στον κτηνίατρο και το περιέθαλψα.

Αργότερα επέστρεψα στο σημείο γιατί είχα δει και άλλα σκυλάκια. Για να μην τα πολυλογώ κατάντησα να φροντίζω όλα τα σκυλάκια της χωματερής. Τα λυπήθηκα. Στην αρχή ήταν γύρω στα 40 και μετά έφτασαν να είναι περίπου 75 σκυλιά που με περίμεναν κάθε μέρα. Πήγαινα κάθε μέρα επί μήνες και τα φρόντιζα. Όσα ήταν άρρωστα τα είχα βοηθήσει και είχαν γίνει υγιέστατα», θυμάται.

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια δεν άργησαν όμως να εμφανιστούν. «Τριγύρω υπήρχαν ορισμένοι που είχαν πρόβλημα με τα σκυλιά και μου είχαν πει ξεκάθαρα: “Τάκη, βρες λύση για τα σκυλιά αλλιώς εμείς θα τα ξεβγάλουμε”. Τότε ήταν που ζήτησα να μου δώσουν έναν μήνα διορία.

Με τα χρήματα που είχα έψαχνα να βρω κάποιο χωράφι για να μεταφέρω τα σκυλάκια. Τελικά, βρήκα πολύ κοντά στην χωματερή ένα υπέροχο, αμφιθεατρικό χωράφι, πέντε στρέμματα και το αγόρασα.

Ένα ωραίο πρωινό, αφού το είχα διαμορφώσει, έφτασα στην χωματερή και με όλα τα σκυλάκια να με ακολουθούν πήγαμε στο καταφύγιο. Αργότερα φάνηκε ότι τα έξοδα ήταν τεράστια-κτηνίατροι, τροφές κ.ο.κ.. Χάθηκαν όλα τα λεφτά που είχα μαζέψει, τα είχα δώσει όλα για τα σκυλιά. Πούλησα ό, τι είχα και δεν είχα. Πούλησα και το αυτοκίνητό μου. Κατέληξα από τα 185.000 ευρώ που είχα να δανείζομαι χρήματα από όποιον έβλεπα στην Ιεράπετρα. Κατάντησα να χρωστάω 45.000 σε ανθρώπους που με κυνηγούσαν για να τα πάρουν πίσω.

«Ετοιμαζόμουν να πουλήσω το χωράφι στα μισά λεφτά απ’ αυτά που το είχα πάρει. Ήμουν σε άθλια κατάσταση. Την ίδια εποχή μια κοπέλα η οποία μου είχε δανείσει χρήματα με είχε βοηθήσει να φτιάξω και μια σελίδα στο Facebook και εγώ είχα ξεκινήσει να δημοσιεύω την καθημερινότητά μου και ζητούσα βοήθεια.

Όταν με κάλεσαν από την Daily Mail για συνέντευξη θυμάμαι να κάθομαι κάτω από ένα δέντρο και να μιλάω. Ούτε που ήξερα τι ήταν η Daily Mail. Ήμουν τόσο χάλια, τόσο στεναχωρημένος, που απλά μιλούσα και το μυαλό μου ήταν πάνω απ’ το κεφάλι μου.

Μετά από έναν μήνα, ξυπνάω ένα πρωί και βλέπω μηνύματα στο Facebook να μου λένε συγχαρητήρια. Από εκεί που είχα 2.000 followers είχαν εκτιναχθεί στους 7.000 και όλο αυξάνονταν. Στο Paypal από εκεί που είχα 100 ευρώ βλέπω 1.000, μετά 1.500, 2.000, 5.000, 10.000, 15.000. Τρελάθηκα.  Μαζεύτηκαν τα 50.000 ευρώ που χρειαζόμουν για να ξεχρεώσω. Μου πήραν και αυτοκίνητο. Και από εκεί πήραμε την πάνω βόλτα. Είχα καταστραφεί και αναστήθηκα» λέει ο Τάκης.

Σήμερα το καταφύγιο που ξεκίνησε από τα 5 στρέμματα έχει φτάσει να απλώνεται σε 50 στρέμματα και να φιλοξενεί 300 σκυλιά ενώ οι followers του «Takis Shelter» στο Facebook έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο.