Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο περνούν σήμερα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών υπό υγειονομικούς περιορισμούς για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην Ευρώπη, την ήπειρο που πλήττεται από ένα τρίτο κύμα της Covid-19, ολόκληρη η Ιταλία έχει χαρακτηριστεί «κόκκινη» ζώνη, με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και τους αυστηρότερους περιορισμούς για τις γιορτές του Πάσχα, που αποτελούν συνήθως ευκαιρία για οικογενειακές συγκεντρώσεις.

«Δεν έχουμε εστιατόρια, δεν έχουμε τουρίστες, δεν έχουμε κανέναν», διαμαρτύρεται μπροστά στη στίβα του από αγκινάρες ένας πωλητής της αγοράς του Κάμπο ντέι Φιόρι, στο κέντρο της Ρώμης. Όχι μακριά από εκεί, στην πλατεία Ναβόνα, που συνήθως είναι γεμάτη κόσμο αυτή την εποχή του χρόνου, μόνο μερικοί άνθρωποι έχουν βγάλει βόλτα τον σκύλο τους ή περνούν με ποδήλατο. Οι Ιταλοί μπορούσαν ωστόσο να φύγουν από τη χώρα και ορισμένοι ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για διακοπές στο εξωτερικό.

«Βρίσκω πως είναι παράλογο να μπορούμε να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη και όχι στην Ιταλία, με όλες τις προφυλάξεις που έχουμε πάρει, τα τεστ και της άδειες που μας ζητάνε», έλεγε η Τίνα Επιφάνι, μια 46χρονη γυναίκα που έφευγε για τα Κανάρια νησιά από το αεροδρόμιο του Μιλάνου.

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος θα απευθύνει σήμερα την ευλογία «Urbi et Orbi» (στην πόλη της Ρώμης και στην οικουμένη), χοροστάτησε προχθές, Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών, για δεύτερη φορά στην παπική θητεία του στην Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού σε μια πλατεία του Αγίου Πέτρου χωρίς κοινό.

– Οι μετακινήσεις είναι ανεκτές στη Γαλλία –

Στη Γαλλία, πριν από ένα λοκντάουν που θα ισχύσει για ένα μήνα, οι αρχές επιτρέπουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας τις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών, επιτρέποντας σε όσους μπορούν να πάνε εξοχή και τα παιδιά στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Η υπόλοιπη Ευρώπη πολλαπλασιάζει τα μέτρα προσπαθώντας να περιορίσει τη μετάδοση του ιού, ιδιαίτερα με τα ταξίδια: η Γερμανία ενισχύει έτσι για μία ή δύο εβδομάδες τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της.

Ενώ η χώρα συζητάει μια σκλήρυνση των μέτρων καθώς αντιμετωπίζει έξαρση των μολύνσεων, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες, Σάββατο, στη Στουτγάρδη, οι περισσότεροι χωρίς μάσκα, για να ζητήσουν «το τέλος της δικτατορίας της Covid». «Τα μέτρα είναι υπερβολικά», υποστήριξε η Έβελιν μια διαδηλώτρια η οποία «δεν πιστεύει» τους επίσημους αριθμούς για τα κρούσματα.