Στη γραμμή της Καγκελαρίου ‚Αγγελα Μέρκελ, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εισηγείται ενιαίους κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός και συνέπεια στην τήρηση των μέτρων.

Σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, ο κ. Ζεεχόφερ τονίζει ότι «υπάρχει μεγάλη λαχτάρα στον κόσμο για ομοιόμορφους κανόνες» και προτείνει «να καθοριστούν κοινοί κανόνες για όλη τη Γερμανία, με ομοσπονδιακό νόμο, ο οποίος θα καθορίζει με ακρίβεια ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων – από την αυστηροποίηση έως και τη χαλάρωση.»

Με την τοποθέτησή του ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών συντάσσεται με την Καγκελάριο ‚Αγγελα Μέρκελ, η οποία, σε συνέντευξή της την προηγούμενη Κυριακή, απείλησε με επιβολή εθνικών μέτρων, ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις των κρατιδίων για πλημμελή εφαρμογή των ήδη εν ισχύι κανόνων. «Αυτός είναι ο όρκος του αξιώματός μου, αυτή είναι η υποχρέωσή μου», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην πρόνοια του Συντάγματος για την προστασία από επιδημίες. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Υπέρ της συγκέντρωσης μεγαλύτερων εξουσιών στην Καγκελάριο για την αντιμετώπιση της πανδημίας τάσσεται όμως και το 53% των πολιτών, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας BILD. Το 36% υποστηρίζει ωστόσο ότι ομοσπονδία και κρατίδια πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία λήψης από κοινού αποφάσεων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι είναι το 66% των ψηφοφόρων των Πρασίνων που υποστηρίζει ένα ισχυρότερο κεντρικό κράτος, ενώ από τους ψηφοφόρους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ίδια άποψη έχει το 64%. Το μικρότερο ποσοστό στήριξης διαπιστώνεται μεταξύ των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), με 39%.