Το 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί 2-6 Iουνίου

Online προβολές ελληνικών ταινιών, σε όλη την γερμανική επικράτεια το διάστημα 2 – 6 Ιουνίου.

519

Η πανδημία δεν θα επιτρέψει στο The Greek Film Festival in Berlin να γίνει, όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε χρόνο, στον κινηματογράφο Babylon. Θα μας λείψει η παρουσία του κοινού και η ζωντανή επαφή με τον κόσμο, κάτι που θεωρούμε τόσο πολύτιμο.

Το φεστιβάλ θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του Festival Scope και θα δοθεί η μοναδική ευκαιρία στο κοινό όλης της Γερμανίας να παρακολουθήσει ελληνικές ταινίες από το σπίτι του. Online προβολές ελληνικών ταινιών, λοιπόν, σε όλη την γερμανική επικράτεια το διάστημα 2 – 6 Ιουνίου. 

Όλες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για θέαση 2 Ιουνίου, 9:00 – 7 Ιουνίου 9:00 2021 (εδώ). Η προπώληση των εισιτηρίων θα ανοίξει στις 15 Μαίου.Tιμή εισιτηρίου: 3,50 ευρώ

«NarratingHistories» είναι το motto της 6ης διοργάνωσης. Το σινεμά αφηγείται ιστορίες αλλά και την Ιστορία. Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το φεστιβάλ διοργανώνει ένα highlight με δύο ταινίες, μια μικρή έκθεση και μια Ανοιχτή Συζήτηση που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να κατατοπίσουν το ξένο κοινό σχετικά με την σημαντική αυτή ενότητα της ελληνικής ιστορίας.

Ταινίας Έναρξης του φεστιβάλ θα είναι η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, η μεγαλύτερη κινηματογραφική εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα την περασμένη σεζόν, ένα biopic της μεγάλης Ελληνίδας τραγουδοποιού του ρεμπέτικου Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Ταινία Λήξης θα είναι το «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, το φιλμ που άνοιξε το τμήμα Horizonti του φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ 2021.

Το επίσημο Διαγωνιστικό τμήμα «EmergingGreeksCompetition» περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και πραγματοποιείται φέτος για τρίτη χρονιά. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή τους νέους δημιουργούς με το γερμανικό κοινό, τον Τύπο και την Κριτική Επιτροπή των επαγγελματιών αλλά και να παρουσιάσει το νέο που δημιουργεί η Ελλάδα.

Το πρόγραμμα:

 • «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή, πρεμιέρα Βερολίνου(zoomQ&A@Οval)
 • «Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό» του Γιώργου Γεωργόπουλου, γερμανική πρεμιέρα (zoomQ&A@Οval)
 • «Kalaazar»της Τζάνις Ραφαηλίδου, γερμανική πρεμιέρα (zoomQ&A@Οval)
 • «Πράσινη Θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου, πρεμιέρα Βερολίνου(Q&A@Oval)
 • «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη, διεθνής πρεμιέρα (zoomQ&A@Οval)

Οι ταινίες θα διεκδικήσουν το EmergingGreeksCompetitionAward, το οποίο από φέτος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ και προσφέρεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τις ταινίες

 • «Ο Γιώργος του Κέδρου» του Γιάννη Κολόζη, ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τη ματιά δύο γενεών κινηματογραφιστών, του Γιώργου και του Γιάννη Κολόζη στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα.
 • «Μάρκος» του Νίκου Σκαρέντζου, αφιέρωμα στην ζωή και τις μουσικές ενός μεγάλου τραγουδοποιού του ρεμπέτικου του Μάρκου Βαμβακάρη, διεθνής πρεμιέρα

Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια Νεανική Προβολή, σε ώρα και μέρα που μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά και νέοι, με το ντοκιμαντέρ της Δήμητρας Κουζή «Καλημέρα κ. Φώτη», ένα έξοχο ντοκιμαντέρ με ήρωα τον κ. Φώτη τον δάσκαλο ενός σχολείου στην Πλατεία Βάθης που όντας τα περισσότερα παιδιά μετανάστες εφευρίσκει νέους τρόπους μάθησης και κωδικούς επικοινωνίας μαζί τους.

Συγκομιδή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής, το πρόγραμμα Μικρού Μήκους για την 6η διοργάνωση περιλαμβάνει:

 • «Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, πρεμιέρα Βερολίνου
 • «AnnaandPhaedra»τηςΕλίναςΠάνικ, γερμανική πρεμιέρα
 • «54\Η τυφλή χελώνα και η απέραντη θάλασσα» της Ισαβέλλας Μαργάρα, γερμανική πρεμιέρα
 • «Σπινθηροβόλα Κεράκια» του Θανάση Νεοφώτιστου, πρεμιέρα Βερολίνου
 • «Rouge»του Κωστή Θεοδοσόπουλου, γερμανική πρεμιέρα
 • «Madonnaf0» του Σταύρου Μαρκουλάκη, γερμανική πρεμιέρα
 • «Όλες οι φωτιές η φωτιά» του Ευθύμη KosemundΣανίδη. πρεμιέρα Βερολίνου
 • «Bella»της Θέγιας Πετράκη, πρεμιέρα Βερολίνου
 • «Βούτα» του Δημήτρη Ζάχου, πρεμιέρα Βερολίνου
 • «Deathcar»του Ανδρέα Βακαλιού, πρεμιέρα Βερολίνου
 • «Ηansel»της Βίβιαν Παπαγεωργίου, πρεμιέρα Βερολίνου
 • «9BEDs»της Ισμήνης Δασκαρόλη, πρεμιέρα Βερολίνου
 • «Aygol»του Δημήτρη Αργυρίου, γερμανική πρεμιέρα

Ως SpecialScreenings θα προβληθούν το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, η ταινία που προβλήθηκε στο Πανόραμα της Berlinale με μια από τις μεγαλύτερες πορείες και επιτυχίες σε διεθνή φεστιβάλ και το «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» του Αστέρη Κούτουλα με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και χορογραφία RenatoZanella, ένα μοναδικό, αλληγορικό ταξίδι στην σημερινή Ελλάδα.

Ηighligt 1821-2021

Για να τιμήσει την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση κατά των Οθωμανών του 1821 το φεστιβάλ επέλεξε να πραγματοποιήσει δύο προβολές, με στόχο να ενημερώσει και να φωτίσει το γερμανικό κοινό για μια περιοχή της ελληνικής ιστορίας σχεδόν άγνωστη.

Γιά πρώτη φορά το φεστιβάλ συνεργάζεται με την δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ και θα προβάλει την ταινία «Θόδωρος Κολοκοτρώνης Ο στρατηγός της Επανάστασης» των Χρίστου Βασιλόπουλου και Δημήτρη Πετρόπουλου, ειδικά φτιαγμένη για το φεστιβάλ σε διάρκεια και περιεχόμενο. Η ταινία πρωταγωνιστή έχει την εμβληματική προσωπικότητα του αγωνιστή της Επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και με μαρτυρίες σημαντικών ιστορικών και καταγραφή ανέκδοτων, μοναδικών ντοκουμέντων ερευνάται ο ρόλος του καιξετυλίγεται η περιπετειώδης ζωή μιας σπάνιας προσωπικότητας, που  έγινε θρύλος στην Ευρώπη και το όνομά της ταυτίζεται με την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Επίσης, θα προβληθεί «Η τελευταία Νύχτα» του Γιώργου Γκικαπέπα, το χρονικό των τελευταίων ωρών του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια και φωτίζεται το διπλωματικό παρασκήνιο της διαμόρφωσης της νέας Ελλάδας και οι δυναμικές και σχέσεις των Ευρωπαίων συμμάχων στην διαμόρφωση του νέου χάρτη της χώρας και των Βαλκανίων.

Aνοιχτή συζήτηση: Mε αφορμή την προβολή των ταινιών «Θόδωρος Κολοκοτρώνης Ο στρατηγός της Επανάστασης» των Χρίστου Βασιλόπουλου και Δημήτρη Πετρόπουλου και «Η τελευταία νύχτα» του Γιώργου Γκικαπέπα το φεστιβάλ διοργανώνει μια ανοιχτή συζήτηση σε συνεργασία με το CentrumModernesGriechenland (CEMOG) του Freie Universität Berlin για την επανάσταση του 1821 και τις ταινίες του αφιερώματος.  Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα γερμανικά.

Το highlight του φεστιβάλ πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Το meetingpoint του Babylonτο OVAL πρόκειται να κοσμήσουν έργα της εικαστικού Καλλιόπης Νικολού με τίτλο «Στα όρη στα Βουνά»: Η μεγαλύτερη καταστροφή που βιώνουμε στις ημέρες μας δεν είναι άλλη από αυτήν που προκαλείται στη Φύση. Υιοθετώντας την ιστορία του Κακού Ματιού η καλλιτέχνης δημιουργεί μια σειρά από ζωγραφικά μάτια με σκοπό να λειτουργήσουν ως φυλαχτά της Φύσης ενάντια σε όποιους την καταστρέφουν. Αυτά μάτια γίνονται σύμβολα μιας ύστατης προσπάθειας να επιβάλουμε την ελευθερία, μια ελευθερία που μόνο η Μάνα Γη μπορεί να μας διδάξει. Αυτή είναι η αναγκαία “επανάσταση” σήμερα.