Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Ζέντερ προβάλλει πλέον ως καταλληλότερος υποψήφιος Καγκελάριος για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, όσο συνεχίζονται τα δημοσκοπικά προβλήματα για τα δύο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Τον αρχηγό του CDU ‚Αρμιν Λάσετ εξακολουθεί πάντως να στηρίζει μεγάλο τμήμα του κόμματος.

«Πρέπει να πάμε με εκείνον με τον οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχουμε καλύτερες πιθανότητες και αυτός είναι με μεγάλη διαφορά ο Μάρκους Ζέντερ. Εγώ πάντως δεν ξέρω κανέναν από τη βάση που να στηρίζει τον ‚Αρμιν Λάσετ», δήλωσε στο Spiegel ο Γιοχάνες Στάινιγκερ, βουλευτής του CDU από την Ρηνανία – Παλατινάτο και πρόσθεσε ότι η Χριστιανική Ένωση «πρέπει να κάνει τα πάντα» προκειμένου να συνεχίσει να κυβερνά και μετά τον Σεπτέμβριο. «Δεν έχω καμία διάθεση για τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση. Δεν θα έχει καθόλου πλάκα να παλεύουμε εναντίον ενός συνασπισμού „φωτεινού σηματοδότη“ [Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων]. Αυτό τουλάχιστον μπορώ να σας μεταφέρω από την περιφέρειά μου», δήλωσε ο βουλευτής.

Η συνάδελφός του από την Βάδη – Βυρτεμβέργη Ρόνγια Κέμερ προτιμά επίσης τον Μάρκους Ζέντερ ως υποψήφιο Καγκελάριο. «Οι τελευταίες εκλογές δείχνουν ότι είναι αποφασιστικής σημασίας κυρίως η εμπιστοσύνη σε προσωπικότητες. Και αυτό πρέπει να είναι το σημαντικότερο, μαζί με το ποιος έχει το καλύτερο σχέδιο για την Γερμανία σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα ζητήματα», επισήμανε η κυρία Κέμερ, σε συνέντευξή της στο Spiegel.

Την ίδια ώρα ο Σεμπάστιαν Στάινεκε, βουλευτής του CDU από το Βραδεμβούργο, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας να προηγείται με σημαντική διαφορά του κ. Λάσετ στην προτίμηση των πολιτών για την Καγκελαρία. «Εδώ δεν υπάρχει πλέον καμία απορία», σχολίασε, ενώ η βουλευτής Σαξονίας Βερόνικα Μπέλμαν ζήτησε ευθέως την παραίτηση του κ. Λάσετ από την διεκδίκηση του χρίσματος, αλλά τάχθηκε υπέρ μιας υποψηφιότητας του «χαμένου» των τελευταίων εσωκομματικών εκλογών Φρίντριχ Μερτς. «Αν ο ‚Αρμιν Λάσετ θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Χριστιανική Ένωση και στη χώρα, τότε δεν θα πετάξει το καπέλο του στο ρινγκ», είπε χαρακτηριστικά.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πολλοί βουλευτές του CDU εκφράστηκαν ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του νεοεκλεγέντος αρχηγού ‚Αρμιν Λάσετ, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Βέμπερ (CSU) κάλεσε την Ένωση να προχωρήσει με ταχύτητα στην επιλογή του υποψήφιου Καγκελάριου για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αντίθετη άποψη εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το μέλος του Προεδρείου του CDU Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Το ζήτημα πάντως αναμένεται να τεθεί κατά την περίοδο μεταξύ του Πάσχα (4 Απριλίου) και της εορτής του Αγίου Πνεύματος (24 Μαΐου), αλλά επισήμως τουλάχιστον ο κ. Ζέντερ δεν έχει μέχρι τώρα εκφράσει την πρόθεση να είναι υποψήφιος για το χρίσμα, αφήνοντας το θέμα σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες. Σε πρόσφατη συνέντευξή του πάντως είχε καλέσει το CDU «να βγει από τη φάση του χαμομηλιού και να μπει σε φάση Red Bull», προειδοποιώντας για ενίσχυση της διάθεσης «για αλλαγή» στην κοινωνία.