Το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να αποδειχθεί το χειρότερο μέχρι στιγμής για τη Γερμανία και δεν αποκλείεται το σενάριο των 100.000 κρουσμάτων ημερησίως, προειδοποίησε σήμερα ο Λόταρ Βίλερ επικεφαλής του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Οαριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 στη Γερμανία παρουσιάζει άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, του Β117, και των πρώτων βημάτων χαλάρωσης κάποιων περιοριστικών μέτρων. «Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι αυτό το κύμα θα είναι χειρότερο από τα δύο πρώτα», δήλωσε ο Βίλερ σήμερα, ενώ παρότρυνε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους το Πάσχα. «Έχουμε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας», τόνισε.

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σχολίασε ότι η χώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο «του μαραθωνίου της πανδημίας», όμως προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας ενδέχεται να φτάσει στα όριά του τον Απρίλιο. Σήμερα η Γερμανία ανακοίνωσε 21.573 νέα κρούσματα για το προηγούμενο 24ωρο καθώς και 183 νέους θανάτους λόγω covid-19.

Την Πέμπτη, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέα μέτρα για τους ταξιδιώτες. Από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη Γερμανία αεροπορικώς θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης εάν είναι νομικά δυνατό να απαγορευθούν προσωρινά οι διακοπές στο εξωτερικό.

Παράλληλα ζήτησε από τις τοπικές αρχές να υιοθετήσουν μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στον εμβολιασμό κατά της covid-19, για παράδειγμα προσφέροντας τα Σαββατοκύριακα τις μη χρησιμοποιημένες δόσεις των εμβολίων σε όλους τους ενήλικες άνω των 70 ετών και μειώνοντας τα αποθέματά τους πιο γρήγορα.

Στη Γερμανία αυξάνεται η αγανάκτηση για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού. Περίπου το 10% των Γερμανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου, όμως το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία ή το Ισραήλ.

Η Γερμανία επικύρωσε το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης

Η Γερμανία επικύρωσε σήμερα το σχέδιο της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά την Covid-19, το οποίο είναι ύψους 750 δισεκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές κοινό χρέος.

Το σχέδιο αυτό, που είχε αποτελέσει αντικείμενο δύσκολων διαπραγματεύσεων το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ των 27 της ΕΕ, προορίζεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη και βασίζεται σε έναν χωρίς προηγούμενο μηχανισμό κοινού χρέους όλων των κρατών μελών. Ένα μέρος των χρημάτων θα καταβληθεί με τη μορφή επιδοτήσεων (312,5 δισεκατομμύρια), ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον αντίκτυπο της πανδημίας.