Πέρυσι, το Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας αγόρασε πάνω από μισό εκατομμύριο μάσκες από εταιρεία στην οποία εργάζεται ο σύζυγος του υπουργού υγείας Jens Spahn. Οι συντηρητικοί της Μέρκελ συνεχίζουν να πλήττονται από σκάνδαλα.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn βρέθηκε στο προσκήνιο την Κυριακή μετά από αναφορές σχετικά με μια συμφωνία για μάσκες που έγινε μεταξύ του υπουργείου Spahn και της εταιρείας στην οποία εργάζεται ο σύζυγός του.

Τι βρήκαν οι αναφορές

Σύμφωνα με το περιοδικό ειδήσεων Der Spiegel, η εταιρεία Huberg Burda Media GmbH, η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων το 10% εταιρίας κατασκευής μασκών στην Σιγκαπούρη πούλησε στο Υπουργείο Υγείας περίπου 570.000 μάσκες τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι ο σύζυγος του υπουργού υγείας , Daniel Funke, κατέχει υψηλή θέση στα γραφεία της Burda στο Βερολίνο. Η εταιρεία επιβεβαίωσε την αγορά στο πρακτορείο ειδήσεων dpa, λέγοντας ότι το υπουργείο πλήρωσε στην εταιρεία περίπου 909.452 ευρώ (1,08 εκατομμύρια δολάρια).

Ο στόχος ήταν να βοηθήσουμε το Υπουργείο Υγείας προμηθεύοντας μάσκες το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην dpa.

Ποια ήταν η αντίδραση;

Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και η εμπλεκόμενη εταιρεία αρνήθηκαν οποιαδήποτε προτιμησιακή μεταχείριση στη συμφωνία προμήθειας μασκών. „Ο κ. Daniel Funke δεν ενημερώθηκε ποτέ ούτε συμμετείχε στη συναλλαγή“, δήλωσε εκπρόσωπος της Burda στην dpa.

Το Υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία για τις μάσκες έγινε σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς κανόνες. Ένας εκπρόσωπος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η σύμβαση „συνάφθηκε και πραγματοποιήθηκε αφού έλαβε προσφορές σε μια τυποποιημένη διαδικασία σε τιμές αγοράς“.

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ πλήττονται από σκάνδαλα διαφθοράς

Τον περασμένο μήνα, οι εισαγγελείς ασχολήθηκαν με μια υπόθεση εναντίον του ανώτερου νομοθέτη της CSU Georg Nüsslein, κατηγορώντας τον ότι δέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να αγοράσει το Δημόσιο μάσκες προστασίας από συγκεκριμένο προμηθευτή. Ένας άλλος βουλευτής του CDU Νικολά Λόμπελ, παραιτήθηκε επίσης για σκάνδαλο με μάσκες. Η συνεχής ροή σκανδάλων και ισχυρισμών διαφθοράς έπληξε τους συντηρητικούς μόλις έξι μήνες πριν από τις γενικές εκλογές της Γερμανίας.

Το CDU είχε ιστορικά χαμηλά αποτελέσματα σε δύο βασικές κρατικές εκλογές αυτόν τον μήνα στο Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ και τη Ρηνανία-Παλατινάτο.