Οι εκτιμήσεις των αναλυτών επιβεβαιώνονται: η τουρκική λίρα βυθίζεται, καθώς οι αγορές αντιδρούν στην αιφνιδιαστική απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καρατομήσει τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας.

Ητουρκική λίρα σημείωσε βουτιά 14,8% έναντι του δολαρίου νωρίς σήμερα στις αγορές, που ανησυχούν για την απόφαση του Τούρκου προέδρου να αντικαταστήσει τον Νατζί Αγκμπάλ μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου. Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε το πρωί της Δευτέρας τις συναλλαγές για περίπου μισή ώρα, αφού ο βασικός δείκτης του είχε σημειώσει πτώση κατά 6,65%. Η διακοπή προβλέπεται σε περίπτωση ισχυρών διακυμάνσεων στις τιμές των μετοχών.

Η απόφαση του Ερντογάν τα ξημερώματα να καρατομήσει τον Νατζί Αγκμπάλ αιφνιδίασε μεν τους επενδυτές, αλλά οι συνέπειές της είχαν ήδη προβλεφθεί. Αναλυτές είχαν προειδοποιήσει για την «άσχημη» αντίδραση των αγορών μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Ερντογάν. Τώρα, εκφράζονται φόβοι για την επιβολή capital controls στην Τουρκία.

Ο Γουίν Τιν, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος στην Brown Brothers Harriman προειδοποίησε ότι το νόμισμα μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το ιστορικό χαμηλό. «Το σοκ της απόλυσης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας μπορεί να επιφέρει ένα θανάσιμο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Τουρκία», προειδοποίησε.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν καρατόμησε τον Νατζί Αγκμπάλ, στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων που είχε αποφασίσει ο τελευταίος. Ο Αγκμπάλ είχε αναλάβει μόλις τον Νοέμβριο και είχε κερδίσει τα εύσημα από αναλυτές για τις επιλογές του, ενώ κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του η τουρκική λίρα ανέκαμψε κατά 15% μετά το ιστορικό χαμηλό στο οποίο είχε βρεθεί.

Όμως, ο Ερντογάν πάει κόντρα στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και επανειλημμένα έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη χρήση των επιτοκίων ως μέσο για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Έτσι, απέλυσε τον τρίτο κεντρικό τραπεζίτη τα τελευταία δύο χρόνια. Στη θέση του Αγκμπάλ έβαλε τον Σαχάπ Καβτζίογλου, πρώην βουλευτή του AKP, ο οποίος αναμένεται ότι θα ανατρέψει τις αποφάσεις του προκατόχου του για τα επιτόκια.

«Αυτή η απόφαση είναι σχεδόν όσο κακή όσο και το Brexit, με την έννοια ότι είναι η χειρότερη απόφαση δημόσιας πολιτικής που μπορώ να θυμηθώ στην ιστορία μιας χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τιμ Ας, αναλυτής της Bluebay Asset Management, αναφερόμενος στην καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη και προέβλεψε άσχημη αντίδραση των αγορών.

«Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά θα προσπαθήσει να τονώσει την οικονομία με πολιτική χαμηλών επιτοκίων», δήλωσε η Σέλβα Ντεμιράλπ διευθύντρια του TUSIAD Economic Research Forum στην Κωνσταντινούπολη. «Μια τέτοια προτεραιότητα έχει υψηλή πιθανότητα να γυρίσει μπούμερανγκ, προκαλώντας τρομερές πιέσεις στη λίρα και συρρικνώνοντας την οικονομία ακόμη περισσότερο», προειδοποίησε η ίδια.