Στη Σύνοδο Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να κάνουν απολογισμό των σχέσεων με την Τουρκία. Εξαιτίας της διαμάχης για το φυσικό αέριο, η ΕΕ απείλησε πέρυσι την Άγκυρα με περαιτέρω κυρώσεις, αλλά αποφάσισε προς το παρόν το αντίθετο, όταν η Τουρκία έδειξε προθυμία για συνομιλίες για το Κυπριακό.

Μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, οι επικεφαλής της ΕΕ συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή με τον Ταγίπ Ερντογάν για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και «τη σημασία της αποκλιμάκωσης και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης», αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau με πληροφορίες από το γαλλικό πρακτορείο afp: «Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και των κρατών-μελών της ΕΕ Ελλάδας και Κύπρου (…) Επιπλέον οι συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο εστίασαν στο θέμα μιας επίλυσης του Κυπριακού και στις επικείμενες επαφές.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να επαναληφθούν επαφές για τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, ένα βήμα που θα χαιρέτιζε ο πρόεδρος Ερντογάν. Η χώρα του βρίσκεται σήμερα σε σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.»

Τουρκικές κατηγορίες κατά της ελληνικής ακτοφυλακής

Βild αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου υπ. Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού για φερόμενα νέα βίαια pushback από την ελληνική στην τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τον Σοϋλού «η τουρκική ακτοφυλακή ανέσυρε από τη θάλασσα τη νύχτα μετανάστες, που η ελληνική πλευρά είχε πετάξει στη θάλασσα με δεμένα χέρια.» Βάσει δηλώσεων του Τούρκου υπ. Εσωτερικών στο twitter, «πρόκειται συνολικά για μια ομάδα επτά ατόμων. Η τουρκική πλευρά ανέσυρε τρεις νεκρούς και τρεις επιζώντες (…) Ένα άτομο αγνοείται». Ο ίδιος «κοινοποίησε βίντεο με τη διάσωση, στο οποίο μιλά ένας από τους ανθρώπους που διασώθηκαν», αναφέρει η Βild.

Πρόκειται για τον Μοχάμεντ, ο οποίος φέρεται να λέει: «Μας πήραν κινητά τηλέφωνα και χρήματα. Μας χτύπησαν. Ήμασταν επτά άτομα. Μας κλώτσησαν. Ήρθαν με χειροπέδες. Τώρα έχουμε μείνει μόνο τρεις». Σύμφωνα με τη μαρτυρία που αναπαράγει η Βild: «Η ελληνική ακτοφυλακή άφησε τους μετανάστες με πλαστικές χειροπέδες στη θάλασσα χωρίς σωσίβια ή βάρκα. Ήδη πριν από αυτό το περιστατικό υπήρχαν κι άλλες αναφορές για σοβαρά παραπτώματα της ελληνικής ακτοφυλακής (…) Βίντεο φέρονται να τεκμηριώνουν όλα αυτά, όπως και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων. Ανθρωπιστικές οργανώσεις επιρρίπτουν στην Αθήνα ότι επιτρέπει τις παράνομες επαναπροωθήσεις (pushback).

Ο Έλληνας υπ. Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης το αρνείται και όπως δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο γαλλικό πρακτορείο Afp ‘η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες’».