Οι επιδόσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στο χρηματιστήριο συνδέονται απευθείας με τις ανακοινώσεις τους για τα εμβόλια ή τις θεραπείες για την Covid-19.

Ηεπιχείρηση ανάπτυξης εμβολίου κατά της Covid είναι ένα στοίχημα που μπορεί να φέρει κέρδη, κυρίως για τις εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως η Moderna, που εκτοξεύθηκε στο χρηματιστήριο. Μέχρι τον Δεκέμβριο 2020, η αμερικανική εταιρεία δεν είχε θέσει σε κυκλοφορία κανένα σκεύασμα, αλλά εργαζόταν στην εν δυνάμει πολλά υποσχόμενη τεχνολογία του mRNA. Η ανάπτυξη του εμβολίου εκτόξευσε την μετοχή της. Από λιγότερο από 20 δολάρια στο τέλος του Δεκεμβρίου 2019 βρέθηκε στα 156 δολάρια δώδεκα μήνες αργότερα.

Αντίστοιχη ήταν η πορεία της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία ανέπτυξε επίσης εμβόλιο με βάση την τεχνολογία mRNA και συνεργάσθηκε για την παραγωγή του με την αμερικανική Pfizer. Η τιμή της μετοχής της στον Nasdaq της Νέας Υόρκης πέρασε από τα 35 δολάρια στον τέλος του Δεκεμβρίου 2019 στα 125 δολάρια δώδεκα μήνες αργότερα.

Η πορεία για την καταξιωμένη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, τα αποτελέσματα είναι λιγότερο θεαματικά. Ωστόσο, κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες, η αμερικανική εταιρεία καταγράφει κεφαλαιοποίηση σε άνοδο κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια υπενθυμίζει ο Κριστόφ Ντομπού, αναλυτή της Portzamparc.

«Η Pfizer προβλέπει πωλήσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων του εμβολίου της το 2021, ένα επίπεδο που φθάνουν λίγα blockbusters».

Ωστόσο, για να ανέβει κανείς στο χρηματιστήριο δεν χρειάζεται να έχει περάσει από τα στάδια της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών. Ετσι, η γαλλοαυστριακή εταιρεία βιοτεχνολογίας Valneva, που αναπτύσσει ένα εμβόλιο που βρίσκεται στην φάση των κλινικών δοκιμών είδε την τιμή της μετοχής της να πενταπλασιάζεται από το τέλος του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο 2021.