Τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην απασχόληση και την επαγγελματική ζωή καταγράφει η έρευνα της Eurofound, με τις απώλειες στις θέσεις εργασίας να φτάνουν τα 6 εκατ. στα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με την έρευνα  που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι συμβασιούχοι, οι νέοι και οι γυναίκες εργαζόμενες επλήγησαν περισσότερο και από ό, τι στην οικονομική κρίση του 2008-09.Η μελέτη της Eurofound αναφέρει ακόμα ότι η τηλεργασία, τα προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας και η κρατική υποστήριξη βοήθησαν στην προστασία των θέσεων εργασίας.

Ωστόσο αυτό έδειξε ότι περισσότεροι άνθρωποι έπεσαν σε παρατεταμένη επαγγελματική αδράνεια αντί να υπολογίζονται στα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία. «Υπήρχαν 5,7 εκατομμύρια λιγότεροι εργαζόμενοι στην ΕΕ έως την άνοιξη του 2020 από ό, τι στο τέλος του 2019, και 6,3 εκατομμύρια λιγότεροι σε σύγκριση με την τάση, που αναμενόταν πριν από την πανδημία του COVID-19», αναφέρει η Eurofound.

Το ποσοστό απασχόλησης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ανήλθε σε 201 εκατομμύρια εργαζόμενους, σύμφωνα με τη Eurofound, σε σύγκριση με περίπου 450 εκατομμύρια άτομα που ζουν στο μπλοκ. Η αντίστοιχη μεταβολή στο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν πιο μέτρια, και κυμάνθηκε από 6,6% σε 6,7%.

«Κατά τους 12 μήνες μέχρι την άνοιξη του 2020, η απασχόληση στην ΕΕ μειώθηκε κατά 2,4%, οι εβδομαδιαίες ώρες εκείνων που εξακολουθούν να εργάζονται μειώθηκαν κατά σχεδόν μία ώρα και το μερίδιο των εργαζομένων που απασχολούνταν αλλά δεν εργάζονταν, υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας το 17%» συνεχίζει η έρευνα,

Η Eurofound, ένας οργανισμός της ΕΕ αφιερωμένος στην παρακολούθηση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στο μπλοκ των 27 κρατών – μελών, δήλωσε ότι ο αριθμός των προσωρινών συμβάσεων μειώθηκε κατά 17%, με την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ελλάδα να πλήττονται ιδιαίτερα.

Οι νεότεροι εργαζόμενοι παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στην απασχόληση» ανέφερε η έκθεση, τονίζοντας ότι τα επίπεδα απασχόλησης των νέων στην πανδημία μειώθηκαν περισσότερο από ό, τι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008, διακινδυνεύοντας μια άλλη „χαμένη γενιά“. 

Σε αντίθεση με τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, η πανδημία  επηρέασε δυσανάλογα τους τομείς που κυριαρχούσαν οι γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα. Με περίπου τον μισό πληθυσμό του εργατικού δυναμικού της ΕΕ να στρέφεται σε τηλεργασία, οι πιο μορφωμένοι εργαζόμενοι σε αστικά κέντρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τη δουλειά τους από άλλους, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις ανισότητες, τονίζει η έρευνα.

Η παρούσα έκθεση αποσκοπεί στην αξιολόγηση του αρχικού αντίκτυπου της κρίσης του COVID-19 στην απασχόληση στην Ευρώπη (έως το 2ο τρίμηνο του 2020), συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών της σε διάφορους τομείς και σε διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων. Εξετάζει επίσης τα μέτρα που εφαρμόζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε μια προσπάθεια περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης.

Παράταση της τηλεργασίας έως το τέλος Απριλίου

Την παράταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας έως το τέλος Απριλίου ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι εργοδότες οφείλουν να διευκολύνουν την εργασία των υπαλλήλων τους από το σπίτι, όπου η φυσική παρουσία δεν είναι απολύτως απαραίτητη. Παράλληλα, έως το τέλος Απριλίου παρατείνεται και η υποχρέωση στους χώρους εργασίας να μην βρίσκονται ταυτόχρονα περισσότεροι από ένα άτομο ανά 10 τ.μ. «Η τηλεργασία αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τον περιορισμό των επαφών και συνεπώς της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ.