Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την πάγια θέση της Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και δεν άφησε περιθώριο για επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Τα Νέα», για το αν υπάρχει πιθανότητα να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι κατανοεί τα συναισθήματα του ελληνικού λαού, αλλά αυτά «αποκτήθηκαν νομίμως» από τον λόρδο Έλγιν σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής.

«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού- και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που περιήλθαν στην κατοχή τους», απάντησε ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Τον Σεπτέμβριο του 2019, σε συνέντευξη στον Observer, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι θα προτείνει στον Βρετανό ομόλογό του «ως πρώτη κίνηση να μας δανείσει τα Γλυπτά για μια ορισμένη χρονική περίοδο και εμείς να στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, που δεν άφησαν ποτέ την Ελλάδα, στο Βρετανικό Μουσείο». Επίσης, είχε αναφέρει ότι το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει σε ισχύ και είχε σχολιάσει ότι η Βρετανία δεν θα έπρεπε να δίνει μια μάχη που στο τέλος θα είναι χαμένη.

Η απάντηση της Ελλάδας

Σε δήλωση, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Γ. Μενδώνη είπε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τα νέα ιστορικά δεδομένα, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Λόρδος Έλγιν δεν απέκτησε νόμιμα τα Μάρμαρα. «Είναι σαφές ότι δεν έχει ενημερωθεί σωστά από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της χώρας του, για τα νέα ιστορικά στοιχεία σχετικά με την κατοχή της Ελλάδας από τους Οθωμανούς», είπε η Υπουργός Πολιτισμού.