Ο γερμανικός Τύπος για την αστυνομική βία κατά ομάδας νεαρών στη Νέα Σμύρνη και τις ψευδείς ειδήσεις για τη κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

«Ηπολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη θυμίζει σε ένα αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών τα χρόνια της χούντας, η οποία επέβαλλε τη πολιτική της με όπλα και αστυνομικά γκλομπ», γράφει η αριστερή εφημερίδα Junge Welt με τίτλο «Πολιτική με γκλομπ» και παρατηρεί: « Οι ξυλοδαρμοί από ένστολους το Σαββατοκύριακο στη Νέα Σμύρνη που πυροδότησαν την οργή των κατοίκων δεν είναι σε καμία περίπτωση ατόπημα όπως θέλουν να το παρουσιάζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές. Είναι πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα μιας πολιτικής την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πουλά στους συμπατριώτες του ως „αποκατάσταση της Δημοκρατίας“.

Διαδηλωτές συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων και συλλογικοτήτων στην πλατεία της Νέας Σμύρνης κατά της αστυνομικής βίας, Τρίτη 09 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Τα βίντεο από κινητά στη Νέα Σμύρνη δείχνουν ένοπλους αστυνομικούς ομάδας μοτοσικλετιστών να πλησιάζουν νεαρούς, γυναίκες και άνδρες που συζητούν ειρηνικά. Και όταν οι νεαροί ρωτούν για τον λόγο της αποστολής τους οι αστυνομικοί αρχίζουν να τους ξυλοκοπούν με γκλομπ».

Αλήθειες και ψέματα για το Καρά Τεπέ

«Τους έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα κι όμως έρχονται στη Γερμανία. Αλλά γιατί; Συχνά κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις για τη κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως για παράδειγμα για την Αφγανή που αυτοπυρπολήθηκε, γράφει η Die Welt με τίτλο: «Τι φέρνει στη Γερμανία πρόσφυγες με άσυλο στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα επανέρχεται σε άρθρο της κυριακάτικης έκδοσής της για τη λεγόμενη δευτερογενή μετανάστευση και εστιάζει στα fake news για τις συνθήκες στα προσφυγικά κέντρα:

«Η είδηση για τη 26χρονη Αφγανή έγκυο που αυτοπυρπολήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου όταν άκουσε ότι απορρίφθηκε το αίτημά της για άσυλο δημοσιεύθηκε στις ιστοσελίδες των περιοδικών Spiegel και Focus, της εφημερίδας taz και του τηλεοπτικού σταθμού RTL. Η περίπτωση της νεαρής γυναίκας έμοιαζε να επιβεβαιώνει ξανά πόσο άθλιες είναι οι συνθήκες στον καταυλισμό. Όπως όμως μεταδόθηκε στη συνέχεια, η 26χρονη παρεξήγησε τη παράκληση των αρμοδίων ελληνικών αρχών να παραμείνει στον καταυλισμό μέχρι να γεννήσει και αυτοπυρπολήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου.

Έγγραφο της γερμανικής αστυνομίας που βρίσκεται στη διάθεση της Die Welt δείχνει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Υπάλληλος της γερμανικής υπηρεσίας βρέθηκε τέλη Φεβρουαρίου στη Λέσβο στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από κοινού με τον υπεύθυνο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα για το προσφυγικό και εξέτασαν την υπόθεση της 26χρονης Αφανής. Αποτέλεσμα: Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης και την εκτίμηση του υπεύθυνου της γερμανικής πρεσβείας πρόκειται για απλά εγκαύματα στα χέρια που προκλήθηκαν από σκεύος στο οποίο έβραζε νερό. Η 26χρονη μετακομίσθηκε στο νοσοκομείο και στη συνέχεια επέστρεψε στον καταυλισμό.