Η υπόθεση είναι ικανή για να προκαλέσει τεράστιες ζημιές στο CDU/CSU : Δύο μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας λέγεται ότι έχουν κερδίσει χρήματα από την προμήθεια προστατευτικών μασκών. Η ηγεσία είναι ενοχλημένη από το γεγονός.

„Λέμε ξεκάθαρα ότι η λήψη χρημάτων για τη διαμεσολάβηση ιατρικού προστατευτικού εξοπλισμού από βουλευτές είναι απολύτως καταδικαστέα“, δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU Ralph Brinkhaus και ο αρχηγός του περιφερειακού ομίλου CSU Alexander Dobrindt . «Περιμένουμε τέτοια γεγονότα να αποσαφηνίζονται με απόλυτα διαφανή τρόπο». Η συμπεριφορά των δύο βουλευτών δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα του CDU/CSU, βλάπτει τη φήμη της πολιτικής στο σύνολό της και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Georg Nüßlein, που εμπλέκεται στην υπόθεση, εγκατέλειψε τη θέση του την Παρασκευή. Λέγεται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 600.000 ευρώ. Το Bundestag αίρεσαι ομόφωνα την ασυλία του Nüßlein. Επίσης έγινε γνωστό ότι δεν θα κατέβει ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές

Ο Niklas Löbel ο δεύτερος εμπλεκόμενος, κατηγορείται ότι έχει κερδίσει 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα „Bild“, ο πολιτικός του CDU ζήτησε δώδεκα σεντς ανά μάσκα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιοδικό „Der Spiegel“, και άλλοι βουλευτές του CDU λέγεται ότι έχουν προωθήσει εταιρείες που προμηθεύουν μάσκες. Ωστόσο, αρνούνται ότι έλαβαν οποιοδήποτε αντάλλαγμα.