Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ συναντήθηκε ήδη με τον Αναστασιάδη, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με Τατάρ. Θετική η Μέρκελ στο να συμβάλει ενόψει πενταμερούς.

Την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ρόλο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και ειδικότερα στην άτυπη πενταμερή που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου στην Γενεύη μετέφερε στην Κύπρο ο Ζοζεπ Μπορέλ . Ο κ. Μπορέλ συναντήθηκε ήδη με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Αν και ο κ. Μπορέλ δεν προχώρησε σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, φρόντισε να δώσει το στίγμα της επίσκεψης του μέσω δηλώσεων στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Συγκεκριμένα ο κ. Μπορέλ, απαντώντας ουσιαστικά και στις τουρκικές θέσεις για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, τόνισε πως η διαδικασία που θα ξεκινήσει δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν και πως υπάρχει ένα πλαίσιο και μια ιστορία με συγκλίσεις. Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα πως αν και η ΕΕ θα έχει τον ρόλο του παρατηρητή στην πενταμερή, θα υποστηρίξει την προσπάθεια για μια «επειγόντως αναγκαία επανέναρξη των συνομιλιών». Την ίδια ώρα πάντως έστειλε το μήνυμα πως, παρά την όποια στήριξη της ΕΕ, η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να έρθει από έξω, αφού όπως είπε η «ευθύνη βαραίνει πρώτα και κύρια τους Κύπριους».  

Έτοιμη να συμβάλει η Μέρκελ  

Η άφιξη Μπορέλ στο νησί λαμβάνει χώρα μερικές ώρες μετά την χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και την Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με δηλώσεις του κύπριου προέδρου, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πρόθεση να καταβάλει προσπάθειες ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε ενέργειες από πλευράς Τουρκίας που θα δυναμίτιζαν το κλίμα ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης. Σε σχέση με την πενταμερή, η κ. Μέρκελ δήλωσε θετική στο να συμβάλει, ώστε η ΕΕ να είναι παρούσα, ενώ διαβεβαίωσε πως η τεχνική και νομική υποστήριξη στη διαδικασία της επίλυσης του Κυπριακού από πλευράς ΕΕ θα συνεχιστεί. Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο κατά την σημερινή της επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν, να καλέσει την Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις και να τερματίσει τις ενέργειες της στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.