Αύξηση της ανεργίας καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, έναν μήνα κατά τον οποίο η απασχόληση συνήθως αυξάνεται, ενώ παράλληλα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των εργαζόμενων από το σπίτι.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, τον περασμένο μήνα ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 4.000 από τον Ιανουάριο και έφθασε τα 2,904 εκατομμύρια. Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο 2020, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 509.000, το ποσοστό της ανεργίας παραμένει ωστόσο συνολικά στο 6,3%.
Υπό κανονικές συνθήκες η ανεργία στην Γερμανία μειώνεται τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, ωστόσο φέτος είναι πολλοί οι κλάδοι που βιώνουν τις συνέπειες του παρατεταμένου lockdown, δηλώνει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας Ντέτλεφ Ζέελε και επισημαίνει ότι το καθεστώς «εργασίας περιορισμένου χρόνου» έχει καταφέρει να διασφαλίσει την απασχόληση και να συγκρατήσει τα νούμερα της ανεργίας. Από 1 έως και 24 Φεβρουαρίου σε αυτό το πρόγραμμα ήταν καταγεγραμμένοι πάνω από 500.000 εργαζόμενοι, κυρίως από το λιανικό εμπόριο και τις επιχειρήσεις εστίασης.
Την ίδια ώρα το 49% των απασχολούμενων με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας εργάζονται πλέον από το σπίτι, είτε πλήρως είτε εν μέρει, αποκαλύπτει έρευνα του Ινστιτούτου της Βόννης για το Μέλλον της Εργασίας (IZA) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας. Σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας, την προηγούμενη άνοιξη, η τηλεργασία έχει αυξηθεί κατά 13%, ενώ σε σύγκριση με την προ-πανδημίας εποχή έχει διπλασιαστεί, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.
Το ΙΖΑ επισημαίνει ακόμη ότι το 56% των εργαζομένων από το σπίτι συμπληρώνουν εκεί τουλάχιστον το 80% των ωρών εργασίας τους, ενώ μόνο το 5% των απασχολούμενων συμπληρώνει από το σπίτι ποσοστό κάτω του 20% των συνολικών ωρών εργασίας. Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα, τόσο περισσότερες είναι και οι ώρες της τηλεργασίας. Στην συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων (85%) διατίθεται ηλεκτρονικός υπολογιστής, ενώ το 44% παίρνει από τον εργοδότη του και τηλέφωνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πάντως και σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων, με τις γυναίκες να λαμβάνουν εξοπλισμό γραφείου κατά 50% σπανιότερα από τους άνδρες εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, όσο συνεχίζονται τα μέτρα περιορισμού τόσο αυξάνεται και η δυσφορία των εργαζομένων στο σπίτι. Σε ποσοστό 42% όσοι εργάζονται από το σπίτι δηλώνουν «πολύ» ή «πάρα πολύ» επιβαρυμένοι ψυχολογικά – το ποσοστό για τις γυναίκες φθάνει το 48% ενώ για τους άνδρες το 36%.