Μια δολοφονία που έγινε ένα κρύο βράδυ, στις 28 Φεβρουαρίου του 1986 στην Στοκχόλμη. Το ζεύγος Πάλμε έβγαινε από τον κινηματογράφο και χωρίς σωματοφύλακες κινήθηκε με τα πόδια προς το σπίτι του. Στις 23:21, στη γωνία Sveavägen/Tunnelgatan, πέφτουν δύο πυροβολισμοί, ο ένας χτυπά πισώπλατα τον Ούλωφ Πάλμε, και ο άλλος τη γυναίκα του Λίζμπετ.

Ένας μεγάλος οραματιστής, ένας κορυφαίος Ευρωπαίος πολιτικός έπεφτε νεκρός και η δολοφονία του παραμένει ακόμα και σήμερα ανεξιχνίαστη. Ο Πάλμε στάθηκε δίπλα στους αγώνες των Ελλήνων κατά της Χούντας ενώ ανέπτυξε μεγάλη πολιτική και προσωπική φιλία με τον Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο πρωταγωνίστησαν στην κίνηση των 6 για την παγκόσμια ειρήνη. Ο ίδιος ήταν, λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και της Ελλάδας. Διατηρούσε μάλιστα εξοχικό σπίτι στην Χερσόνησο της Κρήτης και ήταν θαυμαστής του Μίκη Θεοδωράκη. Επιθυμία του ήταν στην κηδεία του να ακουστεί το αγαπημένο του τραγούδι, ο “Καημός”.

f7a-thumb-large
PHOTO: thecaller

Η επιθυμία του έγινε σεβαστή και στην πολιτική κηδεία του τραγουδήθηκε από μια μεγάλη ερμηνεύτρια την Aria Saijonmaa στα σουηδικά, συγκλονίζοντας όλο τον πλανήτη, μιας και η κηδεία μεταδιδόταν ζωντανά απ’ όλα τα διεθνή δίκτυα (η δολοφονία του είχε σοκάρει διεθνώς).

Μάλιστα τα χρόνια που ακολούθησαν το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν απίστευτα δημοφιλές σχεδόν ως ύμνος για την Ελευθερία. Hδη βέβαια από την δεκαετία του 70, την περίοδο της χούντας, το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν μεγάλη επιτυχία μιας και η μουσική Θεοδωράκη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Σουηδία. Ο “Καημός” μεταφράστηκε ως “ένα τραγούδι για την Ελευθερία¨και ακόμα και σήμερα τραγουδιέται και είναι ταυτισμένο με εκδηλώσεις για την δημοκρατία και την ελευθερία.