Στη γενικότερη συζήτηση για τη χαλάρωση των μέτρων και άλλοι κλάδοι επιχειρηματολογούν ανάλογα, επειδή θέλουν σύντομα να ανοίξουν. Πάντως όποιος αφουγκραστεί την κουβεντούλα μεταξύ συναδέλφων ή συγγενών θα διαπιστώσει ότι όντως οι κομμώτριες και κομμωτές είναι κάτι σαν κοινωνικό βάλσαμο.

“Η ομορφιά είναι στις δόξες της, κι αυτό ισχύει και στη Γερμανία” λέει ο επικεφαλής της Κεντρικής Ένωσης Κομμωτών Γεργκ Μίλερ, “και η πανδημία το έχει επιτείνει“. Εκτός κλάδου τίθεται η εξής απορία: Έγινε το συγκεκριμένο επάγγελμα πιο σημαντικό; “Και ναι και όχι” απαντά ο Κρίστιαν Γιάνεκε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όφενμπαχ, ιστορικός της τέχνης και συγγραφέας πολλών βιβλίων σε σχέση με μαλλιά.

“Από την μια σε ορισμένα επαγγέλματα η οπτική πλευρά των μαλλιών δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια αυστηρότητα όπως παλαιότερα, εκτός του ότι υπάρχει τελευταία και η τάση να τα φτιάχνει κανείς και μόνος του. Αλλά από την άλλη ζούμε σε μια κοινωνία, όπου η εξωτερική εμφάνιση έχει γίνει και πάλι πιο σημαντική”. Κατά την άποψή του οι τηλεδιασκέψεις από το σπίτι ενισχύουν αυτήν την αίσθηση, οι άνθρωποι μετατρέπονται σε talking heads, όπου στο πλαίσιο του zoom κυριαρχεί το πρόσωπο. Τα μαλλιά, όπως υποστηρίζει, δεν αποτελούν μόνο έκφανση της φύσης αλλά και του πολιτισμού. Το σώμα παραμένει το ίδιο, αλλά μια κόμμωση μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως εξάλλου και τα παπούτσια. Αλλά και οι σέλφις και η δύναμη της εικόνας σε ένα ψηφιακό κόσμο παίζουν κατά τη γνώμη του πιο ενισχυμένο ρόλο.

Αλλά και για όσους τα κλειστά κομμωτήρια δεν οδηγούν κατευθείαν στην κατάθλιψη, η είδηση ότι θα ανοίξουν προκαλεί ξαλάφρωμα. “Θα χαρώ όταν τα κομμωτήρια ανοίξουν και πάλι, είναι σαφές” είπε τις προάλλες σε συνέντευξη στα τηλεοπτικά δίκτυα RTL και ntv η καγκελάριος Μέρκελ. Σε κάθε περίπτωση πάντως βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλους. “Έχω μια συνεργάτιδα που με βοηθά, όπως είναι γνωστό” απάντησε στην ερώτηση για το ποιος φροντίζει το χτένισμά της την περίοδο του λοκντάουν. “Εφαρμόζουμε φυσικά όλα τα υγειονομικά μέτρα”.

Τώρα η ροή πελατών από την 1η Μαρτίου στα κομμωτήρια αναμένεται μεγάλη. Στα δύο κομμωτήρια του Σαν Ραχιμκάν στο Βερολίνο δεν βρίσκει κανείς ραντεβού για τις επόμενες εβδομάδες. Την περίοδο που ήταν κλειστά πήρε πολλές “παράνομες προτάσεις” για κόψιμο μαλλιών, αλλά τις απέρριψε. Ακόμη και με τα δικά του μαλλιά ήταν συνεπής και απέφυγε να πάει σε άλλον επαγγελματία κομμωτή. Μόνο τον 13χρονο γιο του κούρεψε, αλλά η κόμμωση απέτυχε. “Έκανα λάθος και μετά αναγκαστικά και τα πέρασα με την ψιλή μηχανή”.