Στους πρόποδες του όρους Φούτζι, στο Σουσόνο Σίτυ, εκεί που μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία TOYOTA κατασκεύαζε το άγνωστο στην Ευρώπη μοντέλο Century, μπαίνουν τα θεμέλια για την έξυπνη πόλη του μέλλοντος.

Είναι η Woven City, η „δικτυωμένη πόλη“ που θα λειτουργεί με τη βοήθεια της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Η ψηφιακή αναπαράσταση είναι εντυπωσιακή και απεικονίζει απέραντους δημόσιους χώρους, πανύψηλα δέντρα και βέβαια δρόμους, αλλά όχι οποιουσδήποτε δρόμους.

Την πόλη του μέλλοντος υπογράφει ο Δανός Μπιάρκε Ίνγκελς, ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της γενιάς του, το „τρομερό παιδί“ της αρχιτεκτονικής όπως λένε κάποιοι. Σε παλαιότερη παρουσίαση ο Ίνγκελς εξηγούσε ότι „σχεδιάζουμε έναν δρόμο για αυτόνομα οχήματα, έναν δεύτερο για πεζούς και όλα τα υπόλοιπα οχήματα, καθώς και έναν τρίτο δρόμο για πεζούς και κατοικίδια ζώα. Θα μπορείτε να περπατάτε από τη μία συνοικία στην άλλη, διασχίζοντας δημόσια πάρκα“. Όλοι οι ελεύθεροι χώροι θα αποδοθούν στους πεζούς, αλλά και σε νέες μορφές κινητικότητας, όπως τα αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγό.

„Ένα ζωντανό εργαστήριο“

Ο αρχιτέκτονας Μπιάρκε Ίνγκελς έχει σχεδιάσει το νέο World Trade Center στη Νέα Υόρκη, τα κεντρικά γραφεία της Google στο Σαν Φρανσίσκο και το LEGO House στο Μπίλουντ της Δανίας. Τώρα ο επικεφαλής της Toyota, Άκιο Τογιόντα, του αναθέτει την „πόλη του μέλλοντος“ σε συνολική έκταση 750 στρεμμάτων. Στην τελετή θεμελίωσης, που έγινε την Τρίτη, παρέστη ο ίδιος ο Τογιόντα, επισημαίνοντας ότι „πρόκειται για ένα ζωντανό εργαστήριο, όπου ο κόσμος ζει, εργάζεται, διασκεδάζει. Φανταστείτε μία ελεγχόμενη έκταση, στην οποία επιστήμονες και μηχανικοί είναι ελεύθεροι να δοκιμάσουν όποια τεχνολογία θέλουν…“

Αυτόνομη κίνηση, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη θα δοκιμαστούν στη „δικτυωμένη πόλη“. Για τη θέρμανση θα αξιοποιείται ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια, καθώς και ενέργεια από υδρογόνο. Κάτω από την επιφάνεια του εδάφους προβλέπεται να κατασκευαστεί ένας τεράστιος λέβητας υδρογόνου- και όχι μόνο, όπως τονίζει ο Μπιάρκε Ίνγκελς: „Υπόγεια θα είναι και η τροφοδοσία με εμπορεύματα, κάθε σπίτι θα συνδέεται στο δίκτυο. Αυτά τα ‚έξυπνα σπίτια‘ θα κάνουν πολλά πράγματα αυτόματα, για παράδειγμα αποκομιδή σκουπιδιών, παραγγελία νέων προμηθειών για το ψυγείο σας, ή ακόμη και τον έλεγχο της υγείας σας…“ 

360 κάτοικοι κάνουν την αρχή

Σε ένα πρώτο βήμα θα εγκατασταθούν στη Woven City 360 άνθρωποι. Πρόκειται κυρίως για μηχανικούς και εφευρέτες που θέλουν να πειραματιστούν με διάφορες εφαρμογές, αλλά και για συνταξιούχους. Σταδιακά ο πληθυσμός θα αυξηθεί, με προοπτική να φτάσει τους 3.000 κατοίκους. Όλοι θα εργάζονται από το σπίτι. Κάθε βήμα τους θα καταγράφεται και θα αξιολογείται. Η μετακίνηση θα γίνεται φυσικά με οχήματα της Toyota, που μοιάζουν με μικρά λεωφορεία και μπορούν να κινηθούν αυτόνομα σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα.

Ο Άκιο Τογιόντα λέει ότι „είναι ευθύνη όλων μας- και ιδιαίτερα των μεγάλων επιχειρήσεων όπως η Toyota- να κάνουμε ό,τι μπορούμε για ένα καλύτερο αύριο. Είναι μία υπόσχεση, αλλά και μία μεγάλη ευθύνη“.