Τα ενοίκια βρίσκονται σε ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία. Μια οικογένεια διαθέτει πάνω από το ένα τρίτο του εισοδήματός της για το ενοίκιο.
Ηείδηση σοκ ήρθε για την Πέτρα Φίσερ και το σύζυγό της Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2020. Επικαλούμενος ιδιόχρηση ο ιδιοκτήτης τούς έκανε έξωση μετά από 36 ολόκληρα χρόνια. Από τότε η οικογένεια ψάχνει καινούργιο διαμέρισμα για το πολύ 800 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για θέρμανση. Παράλληλα προσέφυγε κατά της έξωσης στη δικαιοσύνη και για αυτό το ζεύγος Φίσερ υποχρεούται να καταγράφει όλες τις προσπάθειες εύρεσης νέου διαμερίσματος. 120 αιτήσεις ενδιαφέροντος έχει αποστείλει μέχρι σήμερα ανεπιτυχώς. Η Πέτρα Φίσερ λέει στη DW ότι ψάχνουν στη συνοικία του Σένεμπεργκ στο Βερολίνο μιας και ζουν εκεί εδώ και δεκαετίες, αλλά και επειδή φροντίζει υπερήλικες συγγενείς της στη γειτονιά.
Στα ύψη η ζήτηση για προσιτές κατοικίες
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί σήμερα στη Γερμανία. Έρευνα του ιστότοπου αναζήτησης ακινήτων Immowelt δείχνει ότι στις μεγάλες γερμανικές πόλεις τα νοίκια εκτοξεύθηκαν την περίοδο 2009-2019. Στο Βερολίνο μάλιστα τα νοίκια αυξήθηκαν την εν λόγω περίοδο κατά 104%.
«Εδώ και χρόνια καταγράφουμε στα αστικά κέντρα, αλλά και τις πόλεις με πανεπιστήμια μεγάλη ζήτηση για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα», δηλώνει στη DW ο Λούκας Ζιμπενκότεν, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ενοικιαστών (DMB): «Όποιος αναγκάζεται να εγκαταλείψει το διαμέρισμα στο οποίο ζει βρίσκει σπάνια ένα παρόμοιο στην ίδια περίπου τιμή».
Ένας λόγος για την τεράστια ζήτηση είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν κατασκευάζονται πια στη Γερμανία διαμερίσματα που στη συνέχεια να νοικιάζονται σε σχετικά προσιτές τιμές, συμπεραίνει έκθεση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Κοινωνικής Κατοικίας. Ο Φρανκ Έκαρντ καθηγητής κοινωνιολογικών έρευνών γύρω από τη ζωή στις πόλεις στο Πανεπιστήμιο Μπαουχάους της Βαϊμάρης εκτιμά ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στην πληθυσμιακή σύνθεση στις πόλεις, όπου οι περισσότεροι ζουν μόνοι και από αυτούς οι μισοί είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Εξηγεί λοιπόν ότι «για τους επενδυτές ακινήτων δεν έχει νόημα μια επένδυση σε κατοικίες για οικογένειες, διότι οι δαπάνες είναι υψηλές και τα έσοδα από ενοίκια περιορισμένα».
Έλλειψη εκατοντάδων χιλιάδων κατοικιών
Η έλλειψη κατοικιών με σχετικά χαμηλή μίσθωση υπολογίζεται στη Γερμανία σε 670.000 διαμερίσματα. Σύμφωνα μάλιστα με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Κοινωνικής Κατοικίας κάθε χρόνο μειώνονται οι κοινωνικές κατοικίες κατά 43.000.
Για την αντιμετωπιστεί η έλλειψη, ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κρατίδια και τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισαν από κοινού το 2018 να διαθέσουν δισεκατομμύρια για την κατασκευή κατοικιών δίνοντας γενναίες επιδοτήσεις σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στόχος η κατασκευή 1,5 εκατομμυρίου κατοικιών μέχρι το φθινόπωρο του 2021. Την ερχόμενη Τρίτη ο αρμόδιος υπουργός Χορστ Ζεεχόφερ θα παρουσιάσει τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της στρατηγικής αυτής. Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι μέχρι το τέλος του έτους ο στόχος θα έχει επιτευχθει.
Η πανδημία κίνδυνος, αλλά και ευκαιρία
Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των προσπαθειών η Ομοσπονδία Συνδέσμων Κοινωνικής Κατοικίας προειδοποιεί ότι η πανδημία θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην αγορά. Όμως η κρίση του κορωνοϊού θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε απρόσμενη ευκαιρία. Σε περίπτωση που καθιερωθεί η τηλεργασία πολλά κτίρια γραφείων στο κέντρο των πόλεων θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κατοικίες. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με τον τρόπο αυτό περίπου 235.000 διαμερίσματα, αναφέρεται σε έγγραφο της Ομοσπονδίας.
Στο Βερολίνο η Πέτρα Φίσερ και ο σύζυγός της ελπίζουν είτε ότι θα βρουν επιτέλους ένα νέο διαμέρισμα ή ότι θα μπορέσουν να μείνουν στο παλιό. «Το ερώτημα είναι που θα μείνουμε αν μιας διώξουν», λέει η Πέτρα και προσθέτει: «Δυστυχώς μου είναι αδύνατο να μετακομίσω μακριά από εδώ διότι τότε δεν θα μπορώ πια να φροντίζω τους συγγενείς μου. Στη χειρότερη περίπτωση θα μεταφέρουμε τα έπιπλα σε μια αποθήκη και θα μείνουμε σε συγγενείς ή φίλους».