PHOTO: ΑΠΕ-ΜΠΕ |ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στην Ευελπίδων με χειροπέδες οδηγήθηκε πριν από λίγο ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Δημήτρης Λιγνάδης ο οποίος διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου από τον Αύγουστο του 2019 έως την παραίτησή του στις 6 Φεβρουάριου 2021, που κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σκηνοθέτης αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί ώστε να λάβει γνώση του κατηγορητηρίου και των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για να αντικρούσει τις κατηγορίες. Όπως ορίζει ο νόμος, ο κατηγορούμενος σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα θα πρέπει εντός πενθημέρου από την έκδοση, να έχει απολογηθεί και να έχει αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική του μεταχείριση. Έτσι, μετά την απολογία του, Ανακρίτρια και Εισαγγελέας θα κρίνουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που βαρύνουν τον καλλιτέχνη αν θα κριθεί προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σκηνοθέτη χθες, μετά από έρευνα των Εισαγγελέων Κώστα Σπυρόπουλου και Νίκου Στεφανάτου, αφορά δύο πράξεις βιασμού. Η πρώτη έχει χρόνο τέλεσης το 2010 και καταγγέλθηκε το πρωί της Παρασκευής, με μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία. Η πράξη φέρεται να τελέστηκε σε βάρος 14χρονου –κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης– μαθητή. Η δεύτερη υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πιο πρόσφατο χρόνο τέλεσης, πιθανόν το 2015 ή το 2016, και προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του καλλιτέχνη αρχές του μήνα. Σε αυτήν την περίπτωση η μήνυση αφορούσε μη ενεργή πράξη ωστόσο , όπως συνέβη και με την υπόθεση Μπεκατώρου, από αυτήν προήλθε μαρτυρική κατάθεση για ενεργή υπόθεση βιασμού.  

Η εξελίξεις στην υπόθεση του σκηνοθέτη-ηθοποιού δρομολογήθηκαν ουσιαστικά από την Παρασκευή που κατατέθηκε η δεύτερη μήνυση. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έλαβαν μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που φαίνεται να έδωσαν ισχυρά στοιχεία για την ποινική αποτύπωση των πράξεων που πλέον αποδίδονται στον καλλιτέχνη, με ιδιαίτερα κρίσιμη την κατάθεση γυναίκας που φέρεται να γνώριζε πολύ καλά κάποια γεγονότα.

Με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη

Την παραίτηση του Γιώργου Μπαμπινιώτη από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ζητά ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός. «Ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας είναι αδύνατον να μην γνώριζε, να μην είχε ακούσει όλα όσα επί πολλά χρόνια ψιθυρίζονταν στο χώρο των Αρσακείων Σχολείων», γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook για τον κ. Μπαμπινιώτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.  

Κι όμως, εγκωμίασε δημόσια τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού για την επιλογή του εν λόγω ως διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, επικαλούμενος μάλιστα και τη „δουλειά“ του στα Αρσάκεια Σχολεία», γράφει ακόμη ο κ. Κουρουτός. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε υπάρξει δάσκαλος της θεατρικής τέχνης στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολέγιο, σύμφωνα με παλιότερη ανάρτηση του κ. Μπαμπινιώτη.   Απευθυνόμενος στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ο κ. Κουρουτός τους καλεί «να συναισθανθούν την ιστορική τους ευθύνη και να ζητήσουν από τον κ. Μπαμπινιώτη το μόνο έντιμο δρόμο, αυτόν της παραίτησης, ειδάλλως να τον απομακρύνουν άμεσα». «Η ώρα να αρθούν οι θεσμοί και η επίσημη πολιτεία στο ύψος των περιστάσεων έφτασε. Το απαιτούν οι γονείς και τα κακοποιημένα παιδιά, το απαιτεί η εκπαιδευτική κοινότητα, το απαιτεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Καμιά ανοχή πλέον στον κ. Μπαμπινιώτη και στην δραστηριότητα της παρέας του. Έως εδώ!», καταλήγει η ανάρτηση του προέδρου της ΟΙΕΛΕ.