Όταν ο πρωθυπουργός και η καγκελάριος επέκτειναν το lockdown πριν από μια εβδομάδα, μόνο για τα κομμωτήρια δόθηκε το πράσινο φως. Για όλες τις άλλες βιομηχανίες, η τιμή των 50 κρουσμάτων πρέπει να κατέβει στα 35 για το άνοιγμα τους. 

Αυτό είναι „μεγάλη απογοήτευση“, παραπονιέται ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιανικής (HDE), Josef Sanktjohanser. Από τις 350.000 περίπου επιχειρήσεις ,οι 200.000 είναι κλειστές. Μόνο τα παντοπωλεία συνεχίζουν να λειτουργούν , υποστηρίζει ο Sanktjohanser, ο οποίος, όπως και όλοι οι άλλοι κλάδοι που εκπροσωπούνται στην οικονομική σύνοδο κορυφής, ζητά να δοθεί άμεση προοπτική ανοίγματος.

Δύο στους τρεις λιανοπωλητές φοβούνται την πτώχευση

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εμπόριο δεν είναι παράγοντας που επηρεάζει την πανδημία. Δεν υπάρχει λόγος να φτάσουμε στην τιμή των 35 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εβδομαδιαίος για να ανοίξουν τα καταστήματα. Η βιομηχανία τώρα είναι πολύ ανασφαλής και αυτό οφείλετε επίσης επειδή η κρατική ενίσχυση που υποσχέθηκαν δεν έχει φτάσει ακόμη σε πολλές εταιρείες.

Το 65 τοις εκατό των λιανοπωλητών στο εσωτερικό της πόλης πιστεύουν ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης αργότερα εντός του έτους, εάν η κρατική ενίσχυση δεν δοθεί αμέσως. Οι πολιτικοί υποσχέθηκαν ένα „μπαζούκα“ και θα μετρηθεί εναντίον τους, λέει ο Sanktjohanser.

Ταξιδεύοντας στην πανδημία

Η διάθεση στην τουριστική βιομηχανία είναι εξίσου κακή με τη λιανική. Ο πρόεδρος της ένωσης Michael Frenzel ζητά επειγόντως μια προοπτική: „Θα πρέπει να ζήσουμε με τον κοροναϊό για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τους εμβολιασμούς. Χρειαζόμαστε επιτέλους μια πολιτική λύση. „

Οι πολιτικοί πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα των συνθηκών υπό τις οποίες οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ταξιδεύουν και η τουριστική βιομηχανία να λειτουργήσει ξανά. Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, θα πρέπει να εντοπιστούν περιοχές κινδύνου και να δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι ταξιδιού. Η υποχρεωτική καραντίνα μετά την επιστροφή από χώρες με χαμηλότερα περιστατικά πρέπει να τερματιστεί.

Τα εστιατόρια να ανοίξουν πριν από το Πάσχα

Για την ένωση ξενοδοχείων και εστιατορίων Dehoga, ο πρόεδρος της Guido Zöllick είπε μετά την οικονομική σύνοδο κορυφής ότι η ανάγκη είναι «τεράστια». Υπάρχει όλο και περισσότερος θυμός μεταξύ των επιχειρηματιών. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έκλεισαν έξι φορές τους τελευταίους δώδεκα μήνες και πολλές εταιρείες αγωνίζονταν να επιβιώσουν. Το Zöllick ζητά επίσης άμεση προοπτική, με κριτήρια που πρέπει να είναι „κατάλληλα και κατανοητά“. Είναι πεπεισμένος ότι η γαστρονομία μπορεί να ανοίξει ξανά πριν από το Πάσχα.

Οι επιχειρηματικές ενώσεις και ο υπουργός Οικονομικών συμφωνούν ότι η στρατηγική ανοίγματος δεν πρέπει να βασίζεται σε μεμονωμένες βιομηχανίες. Πρόκειται για μια «ολοκληρωμένη» προσέγγιση, δήλωσε ο Altmaier, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την Καγκελάριο. Η Άνγκελα Μέρκελ οραματίζεται το άνοιγμα των τομέων να γίνει το ένα μετά το άλλο.