Υγιείς, νεαροί εθελοντές θα μολυνθούν με κορωνοϊό για να δοκιμαστούν εμβόλια και θεραπείες κατά του κορωνοϊού σε μια παγκοσμίως πρώτη «ανθρώπινη ερευνητική πρόκληση», που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία. 

Ηέρευνα, που έλαβε την απαραίτητη δεοντολογική έγκριση, θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες με την «στρατολόγηση» 90 ατόμων ηλικίας μεταξύ 18-30 ετών. Οι εθελοντές θα εκτεθούν στον ιό σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον ενώ γιατροί θα παρακολουθούν την υγεία τους.   

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε περισσότερους από 15 εκατομμύρια πολίτες. Οι έρευνες σε ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη θεραπειών για πολλές ασθένειες, μεταξύ άλλων ελονοσία, τύφος, χολέρα και γρίπη. Οι δοκιμές θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να υπολογίσουν την ελάχιστη ποσότητα κορωνοϊού που χρειάζεται για ανάπτυξη ανοσίας και πώς αντιδρά σε αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό θα δώσει στους γιατρούς καλύτερη κατανόηση της Covid-19, της ασθένειας που προκαλεί ο ιός, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών. 

Η έρευνα θα διεξαχθεί στο πλαίσιο συνεργασίας της Επιτροπής Εμβολιασμού της βρετανικής κυβέρνησης, του Imperial College London, του Royal Free London NHS Foundation Trust και της εταιρίας hVIVO. Ο Κλάιβ Ντιξ, επικεφαλής της ειδικής ομάδας της βρετανικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα εμβολιασμών, είπε: «Έχουμε εξασφαλίσει έναν αριθμό ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την ανάπτυξη νέων εμβολίων και θεραπειών της Covid-19». «Αναμένουμε οι έρευνες να προσφέρουν μοναδική γνώση στο πώς λειτουργεί ο ιός και να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ποια υποσχόμενα εμβόλια προσφέρουν την καλύτερη πιθανότητα αποτροπής μόλυνσης», πρόσθεσε.  

Αρχικά, η έρευνα θα χρησιμοποιήσει τον ιό που κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που ξέσπασε η πανδημία πέρυσι τον Μάρτιο, ο οποίος είναι χαμηλού κινδύνου για υγιείς ανήλικες, προκειμένου να μολύνει σκοπίμως τους εθελοντές.  Σταδιακά, ένας μικρός αριθμός εθελοντών είναι πιθανό να λάβουν εγκεκριμένο εμβόλιο και μετά να εκτεθούν στον ιό, βοηθώντας τους επιστήμονες να ανακαλύψουν ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά. Εθελοντές καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ θα αποζημιωθούν για τον χρόνο τους, διευκρίνισε η κυβέρνηση.   

O επικεφαλής ερευνητής Dr Chris Chiu από το Imperial College London είπε: «Ζητούμε εθελοντές ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών να συμμετάσχουν στην έρευνα και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς ο ιός μολύνει τον κόσμο και πώς μεταδίδεται με επιτυχία ανάμεσά μας».    Ο Dr Chiu πρόσθεσε πως απώτερος στόχος είναι να διαπιστωθεί ποια εμβόλια και θεραπείες λειτουργούν καλύτερα στην καταπολέμηση της ασθένειας.