Σε μια ιστορική δίκη, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αθωώθηκε στη Γερουσία από την κατηγορία για υποκίνηση σε εξέγερση και εισβολή στο Καπιτώλιο.

Οπρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε πως δεν είναι ένοχος για «υποκίνηση» της φονικής επίθεσης στο Καπιτώλιο, έπειτα από μια ιστορική δίκη στη Γερουσία. Χάρη στην ισχυρή ακόμη υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών, ο δισεκατομμυριούχος απέφυγε την καταδίκη, όμως επτά γερουσιαστές του κόμματός του ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμέσως μετά την ετυμηγορία, ο πρώην πρόεδρος χαιρέτισε το τέλος ενός «κυνηγιού μαγισσών», υποσχόμενος να συνεχίσει να υπερασπίζεται «το μεγαλείο της Αμερικής». Είναι η δεύτερη απαλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ σε ισάριθμες διαδικασίες αποπομπής, μια μοναδική περίπτωση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ο Ντόναλντ Τραμπ διά του παρόντος απαλλάσσεται», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι που προήδρευε της διαδικασίας, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας: 57 ψήφοι υπέρ της καταδίκης του, 43 κατά. Οι 50 Δημοκρατικοί χρειάζονταν 17 ρεπουμπλικανικές ψήφους προκειμένου να τον καταδικάσουν στη βάση ενός κανόνα δύο τρίτων.

«Παράλογη» κατηγορία ή ένας πρόεδρος που «πρόδωσε» τους Αμερικανούς υποστηρίζοντας τους ταραξίες; Οι δικηγόροι του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου και οι εκλεγμένοι Δημοκρατικοί που ανέλαβαν τον ρόλο της πολιτικής αγωγής ενώπιον της Γερουσίας διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί πέντε ημέρες. «Είναι καιρός να τελειώσει αυτή η πολιτική μασκαράτα», είπε ένας από τους δικηγόρους του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μάικλ βαν ντερ Βιν, στην αγόρευσή του χθες, Σάββατο.

«Λίγη σημασία έχει ο απολύτως τρομερός όγκος εικόνων ταραχοποιών που μπορέσαμε να δούμε, και το επίπεδο του συναισθήματος που εισήχθη σε αυτή τη δίκη, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ είναι αθώος των κατηγοριών που παρουσιάστηκαν εναντίον του.» «Το να θεωρηθεί, στη βάση των ενδείξεων που είδατε, πως ο κ. Τραμπ ήθελε πραγματικά, και προκάλεσε ουσιαστικά σκόπιμα ένοπλη εξέγερση για να ανατρέψει την αμερικανική κυβέρνηση, θα ήταν παράλογο», επιχειρηματολόγησε. Πίσω από αυτήν την κατηγορία, υπάρχει κυρίως ο «φόβος» των Δημοκρατικών να δουν τον Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλέγεται το 2024, είπε.