Αυτό αποφασίστηκε από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις στη νέα σύνοδο κορυφής για τον περιορισμό της πανδημίας. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να υπάρχει κάποια ανακούφιση: για παράδειγμα, επιτρέπεται το άνοιγμα των κομμωτηρίων την 1η Μαρτίου.

Το lockdown για την καταπολέμηση της πανδημίας στη Γερμανία, θα παραταθεί έως τις 7 Μαρτίου. Εξαίρεση αποτελούν οι κομμωτές, στους οποίους επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά την 1η Μαρτίου εάν ακολουθούν αυστηρά τις απαιτήσεις υγιεινής. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί αποφάσισαν το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους για το πώς θα προχωρήσουν στην πανδημία. Το άνοιγμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών δεν ρυθμίζεται ομοιόμορφα σε εθνικό επίπεδο, αλλά εναπόκειται στις αποφάσεις των κρατιδίων.

Το άνοιγμα του σχολείου προγραμματίστηκε για τις 22 Φεβρουαρίου 

Αρκετές ομοσπονδιακές πολιτείες θέλουν να ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία τις επόμενες εβδομάδες. Το Βερολίνο σχεδιάζει αυτό το βήμα για τις 22 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο κυβερνήτης δήμαρχος Μάικλ Μίλερ. Άλλα ομοσπονδιακά κράτη συμφώνησαν επίσης με αυτήν την ημερομηνία, πρόσθεσε ο νυν πρόεδρος της Διάσκεψης του Πρωθυπουργού (MPK). Ο Müller χαρακτήρισε το άνοιγμα σχολείων και κέντρων παιδικής μέριμνας ως μια δύσκολη διαδικασία για τη στάθμιση μεταξύ της προστασίας της υγείας αφενός και των κοινωνικών συνεπειών από την άλλη.

Οι πιο γρήγορες δοκιμές θα πρέπει να προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια στις αίθουσες διδασκαλίας και στα κέντρα φύλαξης παιδιών. Επιπλέον, οι υπουργοί υγείας ανέθεσαν να ελεγνθεί εάν οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. 

Επιτρεπτό όριο εβδομαδιαίων κρουσμάτων

Στην απόφασή τους, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις αναφέρονται στις μεταλλάξεις του ιού που εξαπλώνονται ιδιαίτερα γρήγορα. „Επομένως, οι περιορισμοί επαφής πρέπει βασικά να διατηρηθούν τις επόμενες εβδομάδες.“ Τα άλλα υφιστάμενα ψηφίσματα, όπως το κλείσιμο μεγάλου μέρους του λιανικού εμπορίου, εστιατόρια, παμπ, μουσεία και θέατρα, θα πρέπει επίσης να παραμείνουν σε ισχύ. Το επόμενο βήμα έναρξης θα πρέπει να γίνει μόνο όταν τα κρούσματα δεν θα υπερβαίνουν τα 35 ανά 100.000 κατοίκους εβδομαδιαίως . Στη συνέχεια, το λιανικό εμπόριο, τα μουσεία και οι γκαλερί, καθώς και τα γυμναστήρια θα πρέπει να μπορούν να ανοίξουν ξανά. 

1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τον παγκόσμιο αγώνα κατά του Covid 19

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να υποστηρίξει τον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αποτελούν μέρος ενός πακέτου από διεθνείς εταίρους, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Βερολίνο. Το απόγευμα, το Bundestag ενέκρινε την αποδέσμευση των χρημάτων. Έτσι, η Γερμανία συμμετέχει στο πρόγραμμα ACT Accelerator (Access to COVID-19 Tools), το οποίο συνδυάζει τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι επομένως η προμήθεια και διανομή εμβολίων σε χώρες που πλήττονται από την ακραία φτώχεια.