Πριν από τις διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής πολιτείας για το πώς να προχωρήσουμε στην πανδημία, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το lockdowh θα συνεχιστεί. Αλλά θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις.

Η1η Μαρτίου κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης ως ημερομηνία , τώρα η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία θέλει να επεκτείνει τα μέτρα, στις 14 Μαρτίου. Αυτό προκύπτει από ένα ενημερωμένο σχέδιο ψηφίσματος για τις διαβουλεύσεις με τα Länder, που ξεκινούν στο Βερολίνο νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου (dpa), το έγγραφο πρέπει να συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τα κράτη του Βερολίνου και της Βαυαρίας. Το Βερολίνο είναι επί του παρόντος ο πρόεδρος της Διάσκεψης του Πρωθυπουργού, η Βαυαρία ο αναπληρωτής. 

Τα κομμωτήρια ανοίγουν ξανά από την 1η Μαρτίου;

Τα κομμωτήρια θα πρέπει να ανοίξουν ξανά από την 1η Μαρτίου, υπό όρους. Λέγεται ότι απαιτείται συμμόρφωση με τους κανονισμούς υγιεινής, έλεγχος της πρόσβασης μέσω κρατήσεων και χρήση ιατρικών μασκών. Υπάρχουν „σημαντικά μέρη του πληθυσμού, ειδικά οι ηλικιωμένοι, που εξαρτώνται από αυτά“.

Δεν έχει δοθεί ακόμη ημερομηνία για το άνοιγμα λιανικής και τροφοδοσίας. Απομένει επίσης να δούμε πώς θα συνεχιστεί για ξενοδοχεία, μουσεία, κλαμπ, θέατρα και αίθουσες συναυλιών. Οι ομοσπονδιακές πολιτείες θα πρέπει να αποφασίσουν από μόνες τους εάν θα ανοίξουν σχολεία και παιδικά κέντρα.

Η Καγκελαρία δικαιολογεί το αίτημά της για επέκταση των συνθηκών, μεταξύ άλλων, με την εξάπλωση νέων, εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλαγών του Covid 19. Η εξάπλωση αυτών των μεταλλαγμένων θα απαιτούσε «σημαντικές πρόσθετες προσπάθειες για τη μείωση του αριθμού των μολύνσεων».

Άνοιγμα παιδικών σταθμών και σχολείων

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών επέμειναν να ανοίξουν γρήγορα τα σχολεία και τα κέντρα φύλαξης παιδιών. Ο διευθύνων σύμβουλος Gerd Landsberg, προειδοποίησε στο SWR: „Τα νεύρα των γονέων είναι αυξημένα και κάτι πρέπει να γίνει.“ Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να πάνε κατευθείαν στο σχολείο. „Μπορείτε να το κάνετε με επιδεξιότητα. Μπορείτε να κάνετε τα μαθήματα μικρότερα. Μπορείτε να το χωρίσετε μεταξύ πρόσωπο με πρόσωπο και διαδικτυακά μαθήματα“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του συλλόγου. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξουν πολύ πιο γρήγορες δοκιμές, όχι μόνο για μαθητές, αλλά και για δασκάλους, συνέχισε ο Landsberg.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ξανά την Τρίτη ότι το τέλος των περιορισμών θα ήταν πολύ βιαστικό. „Δεν θα κερδίσουμε τίποτα αν βγούμε από το lockdown νωρίς“, είπε. Ένα γρήγορο άνοιγμα θα φέρει τον κίνδυνο „και ο αριθμός των λοιμώξεων θα αυξηθεί ξανά πολύ γρήγορα“.

Ο επικεφαλής της επιτροπής εμβολιασμού στο Ινστιτούτο Robert Koch (Stiko), Thomas Mertens, θεωρεί επίσης ότι η χαλάρωση των εφαρμοστέων προστατευτικών μέτρων είναι προβληματική αυτή τη στιγμή. Μετά τη χαλάρωση, υπάρχει ο κίνδυνος ο αριθμός των νέων λοιμώξεων να αυξηθεί ξανά, δήλωσε ο Mertens στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς RTL και n-tv. „

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 7 ημερών, μειώθηκε σε 68,0 από 72,8 την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI). Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στοχεύει σε μια τιμή συχνότητας κάτω των 50. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης που εντοπίστηκαν αυξήθηκε εντός 24 ωρών κατά 8072 σε 2.29.996 συνολικά. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί 813 άλλοι θάνατοι που σχετίζονται με τον κοροναϊό. Συνολικά 62.969 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γερμανία από την αρχή της πανδημίας.