Τη συμπαράστασή της στο αίτημα για καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR).

Η Ομοσπονδία η οποία «συστεγάζει» αντιστασιακές οργανώσεις από 27 χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ, παρατηρεί σε δελτίο τύπου πως η δημόσια διοίκηση και η κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ εξακολουθεί να καταβάλλει συντάξεις σε συνεργάτες και μέλη των SS στο Βέλγιο και τις χώρες της Βαλτικής, εμφανίζεται «εξαιρετικά ισχυρογνώμων απέναντι στις «έγκυρες διεκδικήσεις» των οικογενειών των θυμάτων και των φασιστικών διώξεων, ενώ παράλληλα προσπαθεί να καλλωπίσει την εικόνα της, μέσω θεσμών όπως το ίδρυμα „Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον“, το οποίο αποζημιώνει άτομα που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία από τους ναζί.  

Όπως αναφέρει σχετικά, «δημοσιογράφοι και ιστορικοί κατακρίνουν το ίδρυμα ‚Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον‘, λέγοντας πως τα υπόλοιπα κονδύλια του ιδρύματος, χρησιμοποιούνται για την δημιουργία μια ‚βιομηχανίας αναμνήσεων‘, γνωστής ως ευρωπαϊκής κουλτούρας μνήμης, η οποία στηρίζεται και ελέγχεται από την πολιτική ηγεσία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Με αυτόν τον τρόπο η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση και το ίδρυμα ‚Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον‘ προάγουν για παράδειγμα διμερείς ‚συναντήσεις‘ και ‚οργανώσεις νεολαίας‘ ώστε να αποφύγουν περαιτέρω απαιτήσεις για αποζημιώσεις».  

Προωθώντας την ανακοίνωση της FIR, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, σχολιάζει ότι «Η FIR αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μέσω ιδρυμάτων και οργανώσεων νεολαίας, για τη δημιουργία μίας κοινής ‚κουλτούρας μνήμης‘ και την προώθηση μίας ψευδεπίγραφης συμφιλίωσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού λαού. Οι μεθοδεύσεις αυτές της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως καταγγέλλει η FIR, στοχεύουν να αποφύγει η Ο.Δ.Γ. την καταβολή των γερμανικών οφειλών. Πρόκειται για πλήρη ταύτιση με την άποψη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων, που έχουν ταχθεί εναντίον του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας» παρατηρεί το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του.