Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι «ένα αρχαϊκό έγκλημα», αλλά και ένα ζήτημα το οποίο η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει, δήλωσε η υπουργός Φραντζίσκα Γκίφι. 

Η Γερμανία έστειλε „ένα σαφές μήνυμα“ ότι ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) είναι αξιόποινο αδίκημα στη χώρα, ακόμη και όταν πραγματοποιείται στο εξωτερικό, δήλωσε ο Υπουργός Οικογενειών την Παρασκευή. Η FGM – η πρακτική κοπής ή αφαίρεσης τμημάτων των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους – είναι ένα «αρχαϊκό έγκλημα» και ένα ζήτημα που «πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε στη Γερμανία», δήλωσε η Φραντζίσκα Γκίφυ.

PHOTO:DW

Περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως επηρεάζονται από το FGM, εκτιμά τα Ηνωμένα Έθνη. Μόνο στη Γερμανία, 68.000 γυναίκες και κορίτσια πιστεύεται ότι έχουν υποβληθεί στη διαδικασία. Περίπου 15.000 κορίτσια θεωρούνται σε κίνδυνο στη χώρα.

Η νέα επιστολή προστασίας

Το νέο φυλλάδιο έρχεται σε σκούρο μπλε εξώφυλλο με το σήμα του ομοσπονδιακού αετού υπό τον τίτλο: „ομοσπονδιακή κυβέρνηση“. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε τα κορίτσια που διατρέχουν κίνδυνο ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων να μπορούν να το μεταφέρουν μαζί τους όταν ταξιδεύουν στη χώρα τους από τη Γερμανία. Στο εσωτερικό, απαριθμεί τις σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες για τους πληγέντες. Περιλαμβάνει επίσης μια λίστα τρόπων πρόσβασης των κοριτσιών στη βοήθεια. Το έγγραφο μπορεί επίσης να εκτυπωθεί και να χρησιμοποιηθεί ως φυλλάδιο κατά τη διάρκεια συμβουλευτικών συνεδριών.

Μητέρες και κόρες επωφελούνται και οι δύο

Ένα τέτοιο έγγραφο είναι „εξαιρετικά σημαντικό“ επειδή τα κορίτσια που κινδυνεύουν ή οι γονείς τους μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να αποδείξουν στους συγγενείς τους ότι η FGM απαγορεύεται και τιμωρείται στη Γερμανία, δήλωσε ο Gwladys Awo, πρόεδρος του Lessan eV, μιας γερμανικής οργάνωσης αφιερωμένης στην καταπολέμηση της FGM. „Πολλά κορίτσια το χρειάζονται, πολλές μητέρες το χρειάζονται“, πρόσθεσε ο Awo επαινώντας το φυλλάδιο. Το φυλλάδιο κυκλοφόρησε πριν από τη διεθνή ημέρα μηδενικής ανοχής κατά του FGM το Σάββατο.