Ένας 29χρονος άνδρας από την Καλιφόρνια αποκλείστηκε λόγω χιονιού για επτά μέρες σε έναν ορεινό δρόμο στη Σιέρα Νεβάδα, επειδή ακολούθησε τις οδηγίες του GPS.

ΟΧάρλαντ Ερλς ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου για να πάει σε πάρτι γενεθλίων, σε σπίτι που κανονικά θα του έπαιρνε λιγότερες από δύο ώρες για να φτάσει. Όμως, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης έκλεισε ο διαπολιτειακός αυτοκινητόδρομος που θα ακολουθούσε. Αναζητώντας εναλλακτική διαδρομή, στράφηκε το GPS. Η συσκευή τον κατηύθυνε στη συντομότερη διαδρομή, αλλά δεν «υπολόγισε» ότι επρόκειτο για έναν ορεινό δρόμο από τον οποίο δεν είχε περάσει εκχιονιστικό. Έτσι, ο Ερλς εγκλωβίστηκε εκεί για μέρες, στο βαθύ χιόνι, χωρίς σήμα στο κινητό του.  

Αρχικά, προσπάθησε να γυρίσει το αυτοκίνητό του, χρησιμοποιώντας σχοινί και βάζοντας κλαδιά στις ρόδες. Όμως, κατά τη διάρκεια αυτής της απόπειρας βράχηκε το κινητό του και σταμάτησε να λειτουργεί. Έβαλε το τηλέφωνο σε μια σακούλα, μαζί με νουντλς και θερμαντικά πανάκια χεριών, που είχε στο αυτοκίνητο. Χρειάστηκαν τρεις ημέρες προκειμένου να στεγνώσει η συσκευή και να αρχίσει να τη φορτίζει. Όμως, ακόμη κι έτσι, δεν ήταν εύκολο να βρει σήμα. Προσπαθούσε να περπατήσει, αναζητώντας σήμα, αλλά βυθιζόταν στο χιόνι. Ο Ερλς επέζησε χάρη στα λιγοστά τρόφιμα που είχε στο αυτοκίνητο- δύο κονσέρβες φασολιών, μερικά λουκάνικα και λίγο ξερό ψωμί- ενώ με το γκαζάκι του έλιωνε χιόνι και το έπινε.  

Στις 31 Ιανουαρίου κατάφερε τελικά να φορτίσει το κινητό του στο 50% και να πάει σε ένα πιο ψηλό σημείο αναζητώντας σήμα. Έδεσε στα πόδια του δύο σνόουμπορντ για να περπατήσει ως εκεί και παρότι η σύνδεση ήταν κακή, πρόλαβε να πει στην άμεση δράση το όνομά του και την ημερομηνία γέννησης. Στη συνέχεια οι αρχές εντόπισαν το σήμα το κινητού του και κατεύθυναν εκεί τις έρευνες και γρήγορα τον εντόπισε ένα ελικόπτερο. «Το GPS δεν ξέρει αν υπάρχουν 2 μέτρα χιόνι στον δρόμο ή αν είναι καθαρός και μπορεί να περάσει κάποιος», δήλωσε στο CNN ο σερίφης της περιοχής, Μάικ Φίσερ. «Οι άνθρωποι ακολουθούν τυφλά το GPS. Όταν είσαι στην πόλη, το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να βγείς από τον δρόμο σου. Αλλά αν είσαι στα βουνά, μπορεί να πεθάνεις», τόνισε ο σερίφης, μιλώντας στην San Francisco Chronicle.  

Όσο για τον 29χρονο, αφού τον μετέφεραν στο γραφείο του σερίφη αρνήθηκε την όποια ιατρική βοήθεια και ήθελε απλά να επιστρέψει στο σπίτι, δήλωσε η μητέρα του, Τζούλι Ερλς. «Είναι καλά, τον ταΐζω με όλα τα αγαπημένα του φαγητά, βιταμίνες και άφθονο νερό. Πρέπει να ήπιε ένα γαλόνι την πρώτη μέρα που επέστρεψε», δήλωσε η ίδια.