Μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά αύξηση του ποσοστού των μολύνσεων με μεταλλαγμένα στελέχη. Η όποια χαλάρωση θα πρέπει να γίνει «με μέτρο», τονίζει ο γερμανός υπ. Υγείας. Αναμένει αύξηση των ποσοτήτων εμβολίου.

Για πρώτη φορά εδώ και μήνες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας έπεσε στη Γερμανία κάτω από 80. Στόχος είναι να πέσουν κάτω από 50. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από τις αρχές Δεκεμβρίου, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο. Παράλληλα προειδοποίησε για τον κίνδυνο να πάνε χαμένοι οι κόποι των πολιτών: «Δεν θα πρέπει απερίσκεπτα να ρισκάρουμε αυτά που καταφέραμε.» Η προειδοποίηση αφορά την αύξηση κρουσμάτων που οφείλονται στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού τα οποία μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα. Στην Πορτογαλία για παράδειγμα το 60% των κρουσμάτων σχετίζεται με νέες μεταλλάξεις του ιού.

Σχεδόν το 6% των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία σχετίζονται με το στέλεχος του κορωνοϊού «Β117», που διαπιστώθηκε πρώτα στη Μ. Βρετανία, επεσήμανε στη συνέντευξη τύπου ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του κρατικού ινστιτούτου επιδημιολογίας Ρόμπερτ Κοχ. Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Σπαν, να περιοριστεί η διάδοση των νέων στελεχών  και παράλληλα να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί στη Γερμανία περίπου τρία εκ. άνθρωποι με την πρώτη δόση και πάνω από 800.000 με τη δεύτερη. Πρόκειται δηλαδή για το 1% του πληθυσμού.

Χαλάρωση των μέτρων ή όχι;

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις που έχουν παρουσιαστεί στην παράδοση των συμφωνημένων ποσοτήτων εμβολίων, ο υπουργός Υγείας, διαβεβαίωσε πως τα προβλήματα θα ξεπεραστούν το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σε αυτό πλαίσιο τόνισε, πως κάθε εμβόλιο που έχει αδειοδοτηθεί και κυκλοφορεί θα χρησιμοποιηθεί, δηλαδή και αυτό της AstraZeneca, το οποίο μέχρι στιγμής αξιοποιείται στη Γερμανία για άτομα μέχρι 64 ετών. Τους επόμενους μήνες αναμένεται ότι θα αδειοδοτηθούν και εμβόλια άλλων εταιρειών. «Διαθέτουμε τα μέσα να νικήσουμε τον ιό. Όχι άμεσα, αλλά στην πορεία αυτού του έτους,» δήλωσε.

Παράλληλα τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο πρόεδρος του Ρόμπερτ Κοχ τόνισαν τη σημασία των περιοριστικών μέτρων και της τήρησης των κανόνων υγιεινής. Την επόμενη Τετάρτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των γερμανικών κρατιδίων θα πραγματοποιήσουν νέα διάσκεψη. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται τα περιοριστικά μέτρα. «Το ζητούμενο είναι,» σύμφωνα με τον κ. Σπαν, «να βρεθεί με μέτρο η έξοδος από τη στασιμότητα με το σωστό δρόμο και τη σωστή ταχύτητα». Πάντως, αν και όταν αποφασιστούν χαλαρώσεις, θα πρέπει να αφορούν πρωτίστως παιδικούς σταθμούς και σχολεία.