Τραγική είναι η κατάσταση στην Πορτογαλία που καταγράφει τελευταία αλματώδη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων Covid-19. Τις επόμενες ώρες καταφθάνει ο γερμανικός στρατός με ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό. 

Για μεγάλο διάστημα η Πορτογαλία συγκαταλεγόταν στις χώρες που είχαν ξεχωρίσει για την σχετικά καλή διαχείριση της πανδημίας. Από το περασμένο φθινόπωρο όμως η κατάσταση άλλαξε άρδην. Από τις 900 περίπου κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, οι περισσότερες είναι κατειλημμένες με ασθενείς Covid-19 ενώ η χώρα έχει απομονωθεί σχεδόν πλήρως. Ήδη την περασμένη εβδομάδα η πορτογαλική κυβέρνηση εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ζητώντας τη συνδρομή της Γερμανίας. Η υπουργός Άμυνας Κραμπ-Καρενμπάουερ απέστειλε άμεσα καταρχάς μια ομάδα διερεύνησης, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να καταγραφούν οι άμεσες ανάγκες της χώρας. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι φρικτές συνθήκες, κυρίως στις κλινικές της Πορτογαλίας. 

Οι Γερμανοί κινήθηκαν με ταχύτητα ρεκόρ. Ήδη την περασμένη Κυριακή εκπρόσωπος της Bundeswehr ανακοίνωνε την άμεση αποστολή ιατρικού προσωπικού αλλά και εξοπλισμού, χωρίς όμως να διευκρινίζει το ακριβές εύρος της παρεχόμενης βοήθειας. Την Δευτέρα η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Χριστίνα Ρούτση ανακοίνωνε στο Βερολίνο ότι η κυβέρνηση είχε συζητήσει νωρίτερα το πρωί το ζήτημα της πιθανής βοήθειας και θα ενημέρωνε άμεσα τη γερμανική Βουλή. «Η Bundeswehr έχει βοηθήσει βέβαια και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και άλλες χώρες», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος. Το ενδεχόμενο αρνητικής απάντησης στην πορτογαλική έκκληση αποκλειόταν συνεπώς εκ των πραγμάτων. Οι αποστολές του γερμανικού στρατού στο εξωτερικό χρειάζονται ωστόσο απαραιτήτως τη συγκατάθεση της γερμανικής Βουλής, η οποία εξετάζει πάντοτε ενδελεχώς και με τη δέουσα προσοχή σχετικά αιτήματα.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Όσον αφορά τον αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού η Πορτογαλία συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα παγκοσμίως. Ενώ στη Γερμανία ο αριθμός των νέων μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 7 ημερών υποχώρησε πρόσφατα κάτω από το 100, στην Πορτογαλία ο αντίστοιχος αριθμός εκτοξεύθηκε σε πάνω από 800. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή έξαρση των νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθεί δραματικά και ο αριθμός των θανάτων. Οι μισοί από τους ανθρώπους που έχασαν τη μάχη κατά του Covid-19 στην Πορτογαλία από την έναρξη της πανδημίας πέθαναν μέσα στον Ιανουάριο. 

Γι΄ αυτό και η γερμανική κυβέρνηση επέβαλε την περασμένη Παρασκευή απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία σε πολίτες από την Πορτογαλία αλλά και από μια σειρά άλλων χωρών που πλήττονται από τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού. Πρόκειται για τις Ιρλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Νότια Αφρική και Βραζιλία. Οι περιορισμοί θα ισχύσουν καταρχάς εώς τις 17 Φεβρουαρίου. 

Γιατροί, νοσηλευτές, κρεβάτια και αναπνευστήρες

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο γερμανικός στρατός αποστέλλει σε μια πρώτη φάση 27 γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι θα παραμείνουν στην Πορτογαλία για τρεις εβδομάδες. Σε εξοπλισμό οι Γερμανοί θα μεταφέρουν κυρίως κρεβάτια εκστρατείας και αναπνευστήρες. Καταρχάς δεν φαίνεται να προβλέπεται η μεταφορά ιδιαίτερα βαριά αρρώστων από την Πορτογαλία στην Γερμανία. Αυτό έχει προσφερθεί να το κάνει όμως η Αυστρία, όπως διαβεβαίωσε την Κυριακή ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς: «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επιβάλλει να βοηθήσουμε άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία, για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Από την αρχή της πανδημίας ο γερμανικός στρατός δραστηριοποιείται ενεργά στο πεδίο καταπολέμησης της πανδημίας, τόσο στο εξωτερικό όσο, φυσικά, και στο εσωτερικό. Πρόσφατα 900 περίπου στρατιώτες παρείχαν στήριξη στις υγειονομικές υπηρεσίες της Βάδης-Βυρτεμβέργης για την ιχνηλάτηση επαφών. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου και στο απόγειο της επιδημιολογικής κρίσης στην Ιταλία, αεροσκάφος της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας μετέφερε Ιταλούς για νοσηλεία στη Γερμανία. 

Περίπου 10.000 γερμανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην παρούσα φάση σε επιχειρήσεις στο εσωτερικό που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων βοήθησαν στην οικοδόμηση και λειτουργία των 400 εμβολιαστικών κέντρων. Την ίδια ώρα 3.100 στρατιώτες βοηθούν στον εμβολιασμό ηλικιωμένων ανθρώπων σε οίκους ευγηρίας. Θεωρητικά μπορούν να επιστρατευτούν συνολικά περίπου 20.000 στρατιώτες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.