Εάν τα εμβόλια δεν λειτουργήσουν στις μεταλλάξεις του ιού, τότε „ξεκινάμε ξανά από την αρχή“, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σε συνάντηση με κρατικούς πρωθυπουργούς, υπερασπίστηκε επίσης την πιο αργή διάθεση του προγράμματος εμβολίων στην Ευρώπη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν εμβόλια κατά του Covid 19 για „πολλά χρόνια ακόμη“. „Είναι παρόμοιο με το εμβόλιο κατά της γρίπης, όπου οι άνθρωποι εμβολιάζονται εκ νέου κάθε χρόνο“, δήλωσε η Μέρκελ στο Βερολίνο μετά από συνάντηση για την εκστρατεία εμβολιασμού στη Γερμανία τη Δευτέρα.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της είχε λάβει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζονταν για να ανανεώσει την υπόσχεση και να προσφέρει σε όλους τους Γερμανούς τη δυνατότητα να εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η „δήλωση ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε σε κάθε πολίτη εμβολιασμό έως το τέλος του τρίτου τριμήνου“ μπορεί να διατηρηθεί, δήλωσε η καγκελάριος. Αυτή η υπόσχεση είναι δυνατή παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένες παραδόσεις , είπε, επειδή η κυβέρνηση έχει λάβει διαβεβαιώσεις για τα αποθέματα εμβολίων που θα έφταναν ανά τρίμηνο.

Περιορισμένες προσδοκίες βραχυπρόθεσμα

Πριν από τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας Jens Spahn είπε ότι οι Γερμανοί πρέπει να περιορίσουν τις προσδοκίες τους προς το παρόν. Η ρεαλιστική εκτίμηση, είπε, είναι ότι θα υπάρξει έλλειψη εμβολίων για αρκετές ακόμη εβδομάδες. Η πραγματική πρόοδος όμως είναι πιο πιθανή στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, είπε. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Armin Laschet είχε παρόμοια εκτίμηση και ζήτησε να είναι ρεαλιστική η απογραφή σχετικά με τις βελτιώσεις στον εμβολιασμό COVID-19 στη Γερμανία. Προκειμένου η Γερμανία να εκπληρώσει την υπόσχεσή της και να τους εμβολιάσει όλους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η χώρα „θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια“, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz στη Süddeutsche Zeitung την Κυριακή.