Βόμβες που δεν εξερράγησαν στον Β ‚Παγκόσμιο Πόλεμο ανάγκασαν χιλιάδες κάτοικους από το Γκέτινγκεν της Κεντρικής Γερμανίας να φύγουν από τα σπίτια τους. Αξιωματούχοι ανέστειλαν ορισμένα από τα μέτρα περιορισμού λόγο Covid 19 κατά την προσπάθεια εκκένωσης.

Συνολικά 1.800 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αστυνομικών, συμμετείχαν στην προσπάθεια εκκένωσης. Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Γκέτινγκεν το Σάββατο, με την αστυνομία, τους πυροσβέστες και το γερμανικό στρατό να συμμετέχουν όλοι στην προσπάθεια εκκένωσης μεγάλης κλίμακας. Οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να καθαρίσουν την περιοχή αφού βρέθηκαν τέσσερα ύποπτα αντικείμενα σε ένα εργοτάξιο στο κέντρο της πόλης. Οι αρχές της πόλης τις περιέγραψαν ως βόμβες των 500 κιλών, τουλάχιστον μία εκ των οποίων κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ.

Και οι τέσσερις βόμβες αναμένεται να εκραγούν υπό ελεγχόμενες συνθήκες , ανέφεραν οι αρχές. Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα ελέγξουν τα γύρω κτίρια για ζημιές πριν επιτρέψουν στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να ολοκληρωθεί έως το πρωί της Κυριακής.

Εμπειρογνώμονες έχουν δημιουργήσει προστατευτικά οδοφράγματα γύρω από την τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων εμπορευματοκιβωτίων γεμάτων με ειδικά μπαλόνια νερού για να απορροφήσουν την κρούση. Αξιωματούχοι της πόλης προειδοποίησαν επίσης τους ανθρώπους στα άκρα της απαγορευμένης ζώνης να πάνε σε εσωτερικούς χώρους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα πριν από την έκρηξη. „Παρά τα προστατευτικά τείχη που περιβάλλουν τον ιστότοπο, κομμάτια συντριμμιών μπορούν να πετάξουν μακριά“, ανέφεραν στο διαδικτυακό τους σημείωμα.

Οι μαζικές εκκενώσεις λόγω βομβών του Β ‚Παγκοσμίου Πολέμου  δεν είναι ασυνήθιστες στη Γερμανία, ακόμη και πολλές δεκαετίες μετά το τέλος της σύγκρουσης. Τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζονται ως θέμα ρουτίνας. Ωστόσο, η επιχείρηση του Γκέτινγκεν θυμίζει πολλά από τ0 θανατηφόρο περιστατικό του 2010 στην ίδια πόλη, όταν τρία μέλη μιας ομάδας αφοπλισμού βομβών σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια προσπάθειας αφοπλισμού μιας βόμβας του Β ‚Παγκοσμίου Πολέμου.