Η πίεση αυξήθηκε στον καρδινάλιο Woelki λόγω της δημοσίευσης μιας έκθεσης για την κακοποίηση παιδιών. Το δημοτικό συμβούλιο της Κολωνίας δήλωσε ότι ο Καρδινάλιος έχει ηθική υποχρέωση να επιτρέψει τη δημοσίευσή του.

Ο Καρδινάλιος Rainer Maria Woelki , συντηρητικός κληρικός που είναι και αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας , έχει προβάλει επανελλημένα αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις της Καθολικής Εκκλησίας και αντιμετώπισε έντονη κριτική για το μπλοκάρισμα της απελευθέρωσης της ανεξάρτητης έκθεσης για κακοποίηση που διαπράχθηκε από μέλη της επισκοπής του, της μεγαλύτερης στη Γερμανίας από το 1975 εώς και το 2018. Την Παρασκευή δέχτηκε αυξανόμενη πίεση για να παραιτηθεί Τον Νοέμβριο, ο Woelki στράφηκε στο κεφάλι της Καθολικής Εκκλησίας για βοήθεια , προτρέποντας τον Πάπα Φραγκίσκο να αναλάβει την έρευνα.

Ηθικές υποχρεώσεις

Σε μια σπάνια δημόσια επίπληξη, το επισκοπικό συμβούλιο της Κολωνίας, το οποίο συγκεντρώνει κληρικούς και λαϊκούς, επέκρινε έντονα τον Woelki, λέγοντας ότι „απέτυχε εντελώς ως ηθική αρχή“. „Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει ποτέ η Εκκλησία“, δήλωσε σε δήλωση ο Tim Kurzbach, επικεφαλής του συμβουλίου. „Οι υπεύθυνοι πρέπει τελικά να αναλάβουν την ευθύνη τους“, συνέχισε στη δήλωση του. „Χρειαζόμαστε σαφήνεια τώρα. Διαφορετικά, δεν έχουμε καμία πιθανότητα να βγούμε από αυτήν τη δυστυχία.“ Στη δήλωση πρόσθεσε: „Μην περιμένετε μέχρι να αποφασίσει η Ρώμη ή ένας νομικός εμπειρογνώμονας να σας πει τι έχετε κάνει λάθος.“

Ο Καρδινάλιος υποστηρίζει το δικαίωμα της ιδιωτικότητας

Ο καρδινάλιος δικαιολόγησε τη στάση του επικαλούμενος το δικαίωμα των ανθρώπων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής τους. Η έρευνα διεξήχθη από νομική εταιρεία του Μονάχου, αλλά ο Woelki αμφισβήτησε την ανεξαρτησία των ερευνητών. Στις αρχές Νοεμβρίου, η επισκοπή του Άαχεν δημοσίευσε τη δική της μελέτη που εκπονήθηκε από την ίδια δικηγορική εταιρεία. Μια ξεχωριστή μελέτη που κυκλοφόρησε το 2018 και ανέθεσε το Συνέδριο των Γερμανικών Επισκόπων έδειξε ότι 1.670 κληρικοί είχαν διαπράξει κάποια μορφή σεξουαλικής επίθεσης εναντίον 3.677 ανηλίκων, κυρίως αγοριών, μεταξύ 1946 και 2014. Οι συγγραφείς της έκθεσης επεσήμαναν ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν πιθανότατα πολύ υψηλότερος δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην καταγγείλουν την κακοποίηση τους

Ο Cardinal Reinhard Marx, εξέχων μεταρρυθμιστής, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Γερμανικής Καθολικής Εκκλησίας για την κακοποίηση που διέπραξε ο κληρικός. Η Εκκλησία πληρώνει επί του παρόντος στα θύματα ένα μέσο ποσό 5.000 ευρώ (6.065 $) «σε αναγνώριση των ταλαιπωριών τους», καθώς και την κάλυψη των εξόδων θεραπείας τους.