Η Μέρκελ ευχαρίστησε τις οικογένειες για την «τεράστια προσπάθειά τους» κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά ζήτησε περισσότερη υπομονή. Ένας ανώτερος νομοθέτης ανέφερε ότι το lockdown στη Γερμανία θα υπερβεί τις 14 Φεβρουαρίου.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε το Σάββατο ότι οι οικογένειες έπρεπε να αντέξουν αυξημένο βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς η Γερμανία έκλεισε τα σχολεία της, και ζήτησε από τους γονείς να εργαστούν από το σπίτι. Ωστόσο, ανέφερε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ανοίξει ξανά τα σχολεία και τα κέντρα εκπαίδευσης. „Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ανοίξουμε ξανά τα κέντρα εκπαίδευσης και τα σχολεία“, είπε στο εβδομαδιαίο podcast βίντεο που κυκλοφόρησε το Σάββατο. „Αλλά όσο πιο συνεπείς είμαστε τώρα, αποφεύγοντας την επαφή , διατηρώντας τις αποστάσεις , ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής και φορώντας μάσκες, τόσο πιο γρήγορα θα είναι δυνατό ξανά.“

«Τεράστια προσπάθεια»

Μιλώντας πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας με θέμα την πανδημία με τους 16 κρατικούς πρωθυπουργούς της Γερμανίας, η Μέρκελ δήλωσε ότι η κρίση απαιτούσε «τεράστια προσπάθεια» από τις οικογένειες ενόψει του lockdown των επόμενων εβδομάδων, αλλά ζήτησε περισσότερη υπομονή.

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να ανοίξουμε ξανά τα κέντρα εκπαίδευσης και τα σχολεία προκειμένου να δώσουμε στα παιδιά ένα κομμάτι της „κανονικής“ καθημερινής ζωής τους και να ανακουφίσουμε τις οικογένειες», δήλωσε η Μέρκελ. Ταυτόχρονα, η Μέρκελ προειδοποίησε για „έναν πραγματικά μεγάλο κίνδυνο από μεταλλαγμένους ιούς, με μεγάλη μεταδοτικότητα“.

Η γερμανική κυβέρνηση δέχθηκε αυξημένη πίεση για την αργή διάθεσή των εμβολίων. Υπήρξαν λάθη από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς και αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, τουλάχιστον στη Γερμανία.

Το κλείδωμα θα συνεχιστεί μετά τα μέσα Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, ο αριθμός των νέων μολύνσεων που αναφέρθηκαν εντός περιόδου επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους ανέρχεται σήμερα σε 90,9. Ο στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι 50. Αν δεν να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός αυτός, το lockdown δεν πρόκειται να λήξει στις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Ralph Brinkhaus, τον ηγέτη του συντηρητικού μπλοκ της Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο. Την Παρασκευή, η Γερμανία ανακοίνωσε  περιορισμούς εισόδου για ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Βραζιλία, την Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική, καθώς οι ανησυχίες συνέχισαν να αυξάνονται για πιο μεταδοτικές παραλλαγές κοραναϊού .