Τα ρούχα είναι επικοινωνιακό μέσο. Όλοι το γνωρίζουν, και προπαντός οι γυναίκες. Πόσο μάλλον όταν εκατομμύρια άνθρωποι θα ήταν στημένοι μπροστά στις τηλεοράσεις τους, και αμέτρητοι σχολιαστές έτοιμοι να βαθμολογήσουν την αμφίεση της Αντιπροέδρου και της Πρώτης Κυρίας στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Και τότε συνέβη κάτι ολωσδιόλου πρωτοφανές. Ενώ η τελετή της ορκωμοσίας βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, το διαδίκτυο άρχισε να πλημμυρίζει με την εικόνα ενός γεράκου που καθόταν σταυροπόδι μόνος παράμερα, φορώντας μια πατατούκα. Κι αυτός ο γεράκος, μαζεμένος από το κρύο, φορούσε στα σταυρωμένα του χέρια κάτι παλιομοδίτικα, πλεχτά γάντια της δεκαετίας του ’70. Δεν χρειάστηκε πολύ η εικόνα του Μπένι Σάντερς να επισκιάσει σχεδιαστές και στυλίστες. Πρώτα απ’όλα υπήρξε ανεξάντλητο χιούμορ, και μπόλικος αυτοσαρκασμός για δεσπόζοντα σύμβολα των κοινωνικών μέσων. Ίσως, υπήρξαν και λοιδορίες και χλευασμός, αλλά ήταν μηδαμινής σημασίας. Εξίσου ασήμαντες ήταν ορισμένες ξινές και εντελώς άκαιρες κριτικές, οι οποίες είδαν στον διαδικτυακό αυτόν ενθουσιασμό μια υποτίμηση της μεγάλης αλλαγής που σηματοδοτούσε η ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Ήταν το πρόσωπο που ταίριαζε καλύτερα με τη δική μας απομόνωση λόγω της πανδημίας; ήταν αυτά γάντια που σάρωσαν τις στυλιστικές νοηματοδοτήσεις που σώνει και καλά ήθελαν να επιβάλλουν ορισμένοι; Μήπως η σύνδεση μιας γενιάς, ζορισμένης μέσα στην κρίση, με τις εικόνες των παπούδων τους και των γνωστών τους; Ίσως ήταν φόρος τιμής στον Μπέρνι που μετακίνησε το Δημοκρατικό κόμμα προς τα αριστερά. Μια εμψυχωτική ένδειξη για την πορεία της πληγωμένης αμερικανικής δημοκρατίας και ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για την ποιότητα της νέας γενιάς παγκοσμίως.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα διαθέσει σε οργάνωση αρωγής το ποσό των 1,8 εκατ. δολαρίων που συγκεντρώθηκε χάρη στην πώληση προϊόντων με το διάσημο πλέον meme του. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο στο οποίο εικονίζεται μόνος, καθισμένος σε καρέκλα, φορώντας χειρουργική μάσκα, χακί μπουφάν και χοντρά πλεκτά μάλλινα γάντια, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, έγινε το παγκόσμιο viral. 

Η ιστοσελίδα της εκλογικής καμπάνιας του Μπέρνι Σάντερς, μέσω της οποίας πουλιούνται μπλουζάκια με το μιμίδιό του στην τιμή των 45 δολαρίων. Όλα τα μεγέθη εξαντλήθηκαν στο πιτς φιτίλι, το δε 100% των εισπράξεων χαρίστηκε στο Meals on Wheels Vermont, που παρέχει γεύματα σε φτωχούς.